Pri Murku, v zelo prostorni gostilni v Slovenj Gradcu, so se svojega poslanstva lotili dvotirno, če naj uporabimo izraz železniških komunikacij. Po eni strani kuhajo enostavno, domačo, a zelo okusno hrano, po drugi strani se sramežljivo spogledujejo z moderno kuhinjo. Pozdravljamo to, da gostov nočejo vzgajati ali bog ne daj prevzgajati. Goste želijo razveseljevati. In kaj bi bilo lahko boljše od tega? Dve uri ali kako minuto več zabave v tradicionalnem, bolj slovenskem kot mednarodnem slogu.​

Gostilna Murko / Foto: Miha First

/ Foto: Miha First

Pravemu jedcu vsaj malce zaigra srce, ko vidi, da je gostilna v nedeljo že okoli enih uspešno razprodala vse mize. Koroška publika ljubi Murka, čeprav smo na nabito polnih parkiriščih videli tudi avtomobile z drugih koncev Slovenije in bližnje Avstrije. Jasno, Murko, ki naj bi ga odprli že davnega leta 1903, je za slovenske goste ne predraga gostilna, za tujce s severa pa morda celo zelo poceni gostilna.

Karpačo in hišna pašteta

Po stari navadi smo se najprej lotili hladnih možnosti. Narezkov se naša skupina navadno ne brani, saj v enem stavku povedo več kot nekaj hladnih jedi, toda tokrat smo preskočili recimo italijanski pršut in se raje lotili hišne pujskove, s konjakom flambirane paštete z bučnimi semeni, zagledali pa smo se tudi v karpačo, ki ga pripravljajo kar iz govedine vagju. Kar hkrati pomeni, da gre za razmeroma majhno porcijo s češnjevimi paradižniki, prelivom iz sušenega paradižnika, baziliko, parmezanom in nekaj rukole. Skoraj preveč elegantna jed, a kot rečeno, temu primerno ne ravno obilna.

Gostilna Murko Pujskova pašteta s konjakom / Foto: Miha First

Pujskova pašteta s konjakom / Foto: Miha First

Cene predjedi pri Murku, pa naj gre za sire ali tatarski biftek, se gibljejo v okolici desetih evrov, če pa si na začetku želite penečih radosti, prinesejo penino Bagueri. Če se vam zdi, da se skoraj preveč spogledujejo z eksotiko, ko ponudijo pršut San Daniele ali govedino vagju, vzemite v obzir, da imajo v ponudbi tudi šampanjce za zelo zmerno ceno, da publika lažje potuje po svetovnem kulinaričnem globusu.

Olje grozdnih pešk, palačinke in Hergov sovinjon

Morda bi morali še omeniti, da že s pozdravi iz kuhinje, kljub rednim izletom v mednarodne kuharske vode, poudarjajo, da gre za koroške kraje.

Gostilna Murko Mali mežerli / Foto: Miha First

Mali mežerli za začetek / Foto: Miha First

Mežerle ponudijo v obliki ocvrtkov, postreženih na paličici. Simpatično, učinkovito in zelo okusno. In seveda zelo dobro. Po hladnih jedeh se ljudstvo po običaju loti juh. Pri Murku ponujajo bogato gobovo in dve obliki goveje juhe. S palačinkami in rezanci. Kot vedno smo navijali za palačinke.

Gostilna Murko dvoboj juh / Foto: Miha First

Dvoboj juh / Foto: Miha First

Mimogrede, vinska karta je visoko nad ponudbo klasičnih slovenskih gostiln. Na svojem mestu imajo vina vseh slovenskih vinskih okrajev, nekaj več je seveda štajerske kapljice in le nekaj manj primorske. Nekaj je tujih vin, hranijo pa tudi dolenjske steklenice. Vse za zmerno ceno, če merimo z merami Ljubljane in naših turističnih središč. Hergov jeruzalemski sovinjon je, recimo, po štiri evre za kozarec. In, mimogrede, na mizi je ves čas tudi vse bolj popularno Colnarjevo olje iz grozdnih pešk. Menda je izvrstno za kožo.

Domače kosilo in mežerli

A štajerskemu sovinjonu seveda ni uspelo v celoti pokriti glavnih jedi. Na mežerle v družbi izjemne krompirjeve solate in na kombinirano mesno jed, domače kosilo, kot rečejo velikemu krožniku dobrot, je uspelo odgovoriti Marofovi rdeči zvrsti zweigelta in modre frankinje. Resno vino za najpomembnejši del nedeljskega kosila pri Murku.​

Ocena: zelo dobro 

Ponudba

Gostilna, ki se trudi prenoviti koroško kuhinjo, je najboljša, kadar vztraja pri bolj domači ponudbi. Mežerli, domača pašteta, pečenke in zrezki z bogatimi prilogami, piškoti …

Vina

Pri vinski karti so celo bolj podobni modernejšim restavracijam. Na voljo imajo marsikaj, tudi šampanjce, na desetine penin, najboljša primorska in štajerska vina, cene pa so zmerne.

Cene

Cene v gostilni Murko so znatno nižje, kot smo navajeni v naših turističnih središčih. V okviru zmožnosti se zdi najbolje naročiti juho, mežerle ali klasično kosilo (s prilogami in solato) ter sladico. Na tak način oseba porabi od 20 do 25 evrov. Če se lotite modernejših mesnin, so seveda stvari lahko veliko dražje.

Ocena

Dobro       Zelo dobro       Odlično

Aha, kaj je »ta pravo domače kosilo«? V našem primeru sta bila to ocvrt puranji zrezek in svinjska pečenka. Za prilogo so postregli praženi krompir in skutni štrukelj, da o veliki mešani solati z jajcem niti ne govorimo. Veliko, a je treba jasno povedati, da mežerlov ni bilo nič manj. Dve veliki kepi manj popularne svinjske drobovine, tradicionalno povezane z mastjo, jajcem, čebulo in še čim. Če še niste pokusili, morate.

Gostilna Murko Domače kosilo / Foto: Mha First

Domače kosilo / Foto: Miha First

Cene? Mežerli stanejo devet evrov, velik domači krožnik petih, šestih jedi, je nekoliko dražji, stane 13 evrov, kozarec Marofove kapljice pa štiri evre.

Hugo Wolf, flancati, piškoti in hišni džin

Na tisto nedeljo niti niso imeli velike izbire sladic, v bistvu so ponujali malinovo skutno torto ter kombinacijo temne čokolade, manga in pasijonke. A mi, ker smo vse preredko v teh krajih, smo si zaželeli nekaj bolj domačega. Dobili smo sladico z melodičnim imenom Hugo Wolf. Jasno, gre za poklon slavnemu (in zelo nesrečnemu) skladatelju (1860–1903), ki se je rodil v Slovenj Gradcu in je bil tako močna inspiracija kuharjem, da so z njegovim imenom podpisali orehov biskvit s karamelo, rumom, vaniljevo kremo, vaniljevim sladoledom in rozinami v rumu. Zelo sladko. Tako sladko, da smo bili več kot presenečeni, ko so nam za slovo iz kuhinje prinesli enega najlepših krožnikov – domače sladice.

Gostilna Murko Krožnik domačih sladkih trenutkov za slovo / Foto: Miha First

Krožnik domačih sladkih trenutkov za slovo / Foto: Miha First

Flancati, navadni domači keksi in okrogli orehovi piškoti. Tako dobrih že dolgo nismo pokusili. Je bil pa to prvi krožnik po dolgem času, ki ga naši družbi ni uspelo izprazniti. No ja, tudi hišni džin je bil prevelika odgovornost za pot, ki pelje v Velenje in naprej proti osrednji Sloveniji. Smo pa vzeli manjšo stekleničko za domov, kjer jo bomo v miru izpraznili. 

Priporočamo