Javornik je prenovljeno gostišče ali kar gostinski multiprostor, ki lahko hkrati zadovolji ljubitelje razkošnih sestavin in tiste, ki prisegajo na lokalno hrano, pa še kakšno poroko za povrh lahko organizirajo, medtem ko se v veliki jedilnici ukvarjate z domačim sezamovim kolačkom iz krušne peči, ki je ne samo ostala od let pred prenovo, ampak še vedno tvori najpomembnejši del Javornikove ponudbe.
Hlebček toplega in dišečega kruha hitro pride na mizo, še raje v začetku ponudijo kakšno dolenjsko penino, ki jih je v zadnjem času na pretek, pa še izvrstne so, od povsem lahkih in svežih do konkretnih in bogato strukturiranih. Možnosti sta bili vse boljša Albiana brut (chardonnay, kraljevina) ali Frelihova rosé penina, medtem ko se tečnobe, ki vozijo avto, v začetku odločijo za tonike Fever Tree.
Toplemu hlebčku je gotovo najbolje ob siru s čilijem, ki ga podpisuje sosed Gorišek, imajo tudi vipavske sire Golden Ring, na mizi so še ovčji in kozji sir, pa tudi takšnega s tartufi imajo v kombinaciji, v kateri blestijo tudi Bizjakova suha salama, BioSingova medvedova salama in lardo krškopoljca (devet evrov). Zamuditi ne gre niti krepke hišne paštete, ki jo postrežejo z zeliščnim maslom, naribanim staranim sirom, prepeličjim jajcem in redkvicami (sedem evrov), še bolj je med hladnimi predjedmi navdušil zmagovalni prekajeni goveji jezik z rdečim zeljem in gorčičnimi semeni. Enostavna, a izvrstna kombinacija jedi je bila zajetna, njena cena pa 14 evrov.
Kot smo omenili, imajo pri Javorniku tudi nekaj prestižnih mesnin in veliko možnosti iz Jadrana, a naša majhna ekipa se je tokrat posvetila dolenjski kuhinji oziroma Javornikovemu pogledu na lokalno kuhinjo. Iz krušne peči je prišla polovična, pa še vedno ne majhna porcija gratiniranih raviolov. Če so v časih pred prenovo s krušno pečjo delali zelo približno, so bili ravioli tokrat zelo natančno pečeni in, morda tudi to, manj nasitni kot jedi iz krušne peči nekoč. Na drugi strani je bila še ena predjed, dimljena šentrupertska postrv s kar preveliko množico spremljevalcev od svežih kumar do zelene v različnih pojavnih oblikah in prahu iz mandarin ter tudi prahu iz oliv.
Jedi v drugi, največkrat topli fazi so malce pod 15 evrov, je pa treba reči, da je bilo pri postrvi in raviolih pomembno sodelovanje soseda Freliha in njegovega dišečega, kot pero lahkega zelenega silvanca. Steklenica stane sprejemljivih 27 evrov. Freliha smo pri glavnih mesnih jedeh zamenjali za Colnarja in za 4,5 evra na kozarec dobili eno najbolj zanimivih modrih frankinj, kar smo jih pokusili v zadnjem času in ki je celo bolj, kot bi si to kdo želel, spominjala na kak enostaven merlot. Ja, kaj vse se dogaja v času globalnih otoplitev …
Kakor koli, Colnarjevo rdeče vino se je bratsko povezalo z jelenom in piščancem. Prvega prinesejo na posteljici iz smrečja, položeni na rešetko, pod katero je vroča žerjavica, nato pa se gost sam odloča, ali si bo rezine še malce popekel ali jih bo snedel globoko rožnate in prvinske. Jelen je z 31 evri tudi najdražji del klasičnega jedilnika, ima pa močno in okusno spremljavo lepo pečenega krompirja in praženih trakcev zelenjave.
Če je bil jelen avtorsko dodelana klasika, se je na drug način izkazal piščanec. Ta je v krušni peči gratiniran v močni omaki s papriko in na mizo prispe vroč, zelo vroč. In če se ob jedeh s piščancem običajno dolgočasimo, lahko to jed enostavno priporočamo, tudi zato, ker skupaj s prilogami stane sprejemljivih 13 evrov.
Še sladice. Imajo nekaj možnosti, tudi sladoled iz modre frankinje znajo narediti, a uganili ste, najbolje je, da se odločite za gratinirane palačinke iz krušne peči (šest evrov). Gre za verzijo z jagodno marmelado, v sezoni pa imajo veliko raje, in to brez sramu povedo, tiste s slivovo. V primeru, da imate s seboj takšne, ki ne smejo piti alkohola, so na svojem mestu izjemni, zelo sladki Karlovčkovi jabolčni in breskovi sokovi iz Šentjerneja.
Če si želite kuhinje, ki je bližje Mediteranu, ali uvoženih mesnin za komaj dosegljive cene, ste gotovo tudi na pravem mestu, a naši odpravi je na Dolenjskem bližja lokalna kuhinja, in kot smo si obljubili, bomo nekoč prišli tudi v nedeljo, ko imajo pri Javorniku bogata domača kosila za zmernih 28 evrov.
Več ocen gostiln preberite na mihafirst.si.