Pod imenom bolonjska omaka po svetu in tudi pri nas najdemo čuda stvari, še najpogosteje navaden paradižnikov ragu z mletim mesom. Ampak v Italiji, kjer je hrana izjemno resna zadeva, je ragù alla bolognese, kakor bolonjski omaki pravijo na italijanskem škornju, nekaj povsem samosvojega. In predvsem je nikdar ne postrežejo skupaj s špageti, saj bi to veljalo za skoraj barbarsko početje, temveč vedno zgolj s širokimi rezanci, z nekaterimi kratkimi testeninami ali v lazanji. Seveda ni točno predpisanega enega in edinega recepta, konec koncev je jed italijanska in ne nemška. Ampak osnovne sestavine so kakor zakoličene, in to zelo resno. Leta 1982 je italijanska kuharska akademija (Academia Italiana della Cucina) pri bolonjski gospodarski zbornici uradno registrirala klasični recept, ki mora nujno vsebovati čebulo, steblo zelene, korenje, panceto, pusto mleto govedino (in nikakor svinjino), paradižnik, mleko in belo vino. Prvi zapisi o mesnem raguju s testeninami izvirajo iz 18. stoletja iz okolice Bologne, prvi pa je recept za bolonjsko omako leta 1891 objavil Pellegrino Artusi v svoji kuharski knjigi.
Približno tako je na krožniku videti prava bolonjska omaka z rezanci.
Bolonjska omaka res ni kar vsaka
Priporočamo
Umrl bobnar glasbene skupine Avtomobili
Laetitia Pohl - Kiki: Ema mi je prinesla same dobre stvari
ZDA
Musk platformo X prodal svojemu podjetju xAI
Tropska hiša
Neverjetno: samici mar prvič skotili vsaka po dva mladiča
Ženske in formula 1
»Edina čelada za ženske je tista v frizerskem salonu«
premik urinih kazalcev
Pozor, spali bomo uro manj
Prijava
Še nimate računa? Ustvarite račun
×