Slovencem se rado kaj hitro zatakne, kadar se trudijo tujemu gostu našteti tipične slovenske jedi. Potem pa mencamo in nekaj cmokamo o žgancih, kislem zelju, kranjski klobasi, potici in gibanici. Tako rekoč praviloma pa pozabimo na jagnjetino na različne načine, ki je pri nas povsem domača. Na jugovzhodu je priljubljena predvsem pečena, na zahodu, zlasti na Idrijskem in tudi v Posočju, pa prisegajo na koštrunovo obaro, ki ji po domače pravijo bakalca. Lepo po knjižno se ji pravi bakalica in v resnici ni nič drugega kot jagnječji »ajmoht« oziroma obara. Jed je ime dobila po koštrunu, ki mu na idrijskem narečno pravijo bak. Bak pa je le velik bacek, kakor se ljubkovalno reče mlademu ovčjemu samcu. Jed se prileže s krompirjevo ali navadno koruzno polento, zlasti na idrijskem pa jo radi ponudijo z žlikrofi. Ni odveč povedati, da podobno jed v Italiji strežejo z njoki ali drugimi testeninami, ki jih posujejo z naribanim ovčjim sirom oziroma pekorinom. Španci ovčjo obaro podložijo z mehko polento in obložijo s poširanim jajcem, poleg pa si privoščijo še hrustljavo popečen kruh, na katerega namažejo mehak sveži ovčji sir.
Bakalco z idrijskimi žlikrofi lahko pripravimo in lično postrežemo kot sodobno jed, ki se je ne bi smela sramovati nobena boljša gostilna.
Bakalica: obara, ki jedca očara
Priporočamo
Umrl bobnar glasbene skupine Avtomobili
Laetitia Pohl - Kiki: Ema mi je prinesla same dobre stvari
ZDA
Musk platformo X prodal svojemu podjetju xAI
Tropska hiša
Neverjetno: samici mar prvič skotili vsaka po dva mladiča
Ženske in formula 1
»Edina čelada za ženske je tista v frizerskem salonu«
premik urinih kazalcev
Pozor, spali bomo uro manj
Prijava
Še nimate računa? Ustvarite račun
×