Zadnjič smo recimo lahko videli, kako je preverjal lovljenje rib na star način na Havajih, zraven pa si je, da bi dobil bolj avtentičen kader, v lokalni trgovini pred kamerami kupil pisano havajsko srajco za 3000 dolarjev. Ne gre mu slabo, bi pomislili. Sploh ne. Pred dnevi je najzanimivejši slovenski mesečnik objavil obsežen članek o Anthonyju Bourdainu. On, ki gre na snemanje svoje oddaje, on, ki trenira borilne športe, on, ki se je drogiral in to mirno opustil, on, ki veliko hrane pokuša, pa se ne redi, on, ki veliko spije, pa ni preveč pijan. Novinar ga je povzdignil med zvezde, tako rekoč med vojne dopisnike. Za človeka, ki raziskuje celo prehranjevalne navade Gaze, Libije, Konga…

In res se lahko vprašamo, kaj jedo v teh krajih, kaj ponuja vojna ali bolje begunska kuhinja? Na tem mestu si upam reči, da ne gre ravno za najkvalitetnejšo hrano. Pravzaprav je odgovor na dlani: Anthony, prodaj svojo havajsko srajco, ki si jo mimogrede kupil za 3000 dolarjev, in nasitil boš stotine. Ne bo nič eksotičnega in na vinski karti ne bo najdražjih bordojcev, a begunci bodo vsaj nekaj časa siti. Katastrofe, ki so jo šefi tvoje države v zadnjih letih povzročili v arabskem svetu, pa niti tebi ne bo uspelo rešiti.