Dnevnik.si

Počitnice v Hurgadi in križarjenje po Nilu

• Obisk Asuana, Luxorja, Esne, Edfuja s templji in izjemno zapuščino ene prvih civilizacij
• Križarjenje po Nilu z luksuzno ladjo (5*deluxe)
• Počitnice ob Rdečem morju v hotelu 4* s storitvijo vse vključeno (all inclusive)
• Možnost snorklanja med koralami in drugih vodnih športov
• Direkten let s posebnim letalom iz Ljubljane (vsi odhodi zagotovljeni)

Cena potovanja za naročnike Dnevnika samo 598 EUR na osebo (namesto 798 EUR)
                           

 1. DAN: LJUBLJANA–HURGADA
Zbor potnikov na letališču JP Ljubljana in polet proti Hurgadi. Vožnja do hotela in nastanitev v hotelu 4* na bazi storitve vse vključeno.

2. DAN: HURGADA–ASUAN
Dopoldne doživimo zanimivo vožnjo preko puščave do Asuana, znanega po prijaznih Nubijcih, množici jader tradicionalnih plovil feluk in po visokem jezu. Po prihodu si ogledamo Nedokončani obelisk in Asuanski visoki jez, od koder je pogled na največje zajezitveno jezero na svetu – Naserjevo jezero.

3. DAN: ASSUAN (ABU SIMBEL)–KOM OMBO
V zelo zgodnjih jutranjih urah možnost dodanega izleta do svetišča Abu Simbel, kar je za mnoge vrhunec potovanja. Eno najlepših svetišč v Egiptu z dvojnim templjem je dal v 13. st. pr. n. št. zgraditi faraon Ramzes II., ljubljen od boga Amona. Tempelj je posvetil sebi, svoji lepi ženi, bogovom in veliki zmagi pri Kadešu v današnji Siriji, kjer je premagal Hetite. V 60. letih 20. st. so sprožili iniciativo za ohranjanje teh Nubijskih spomenikov, saj so narasle vode Nila po gradnji Asuanskega jezu resno ogrozile templje. Tako so svetišče razstavili in ga ponovno postavili 65 m višje, varno nad sedanjo gladino Naserjevega jezera. Fascinanten je pogled na pročelje, kjer so v fasadi štirje 20 m visoki kipi sedečega Ramzesa. Če se ne odločite za ta ogled, predlagamo izlet v Nubijsko vasico, kjer spoznate življenje prebivalcev Zgornjega Egipta in njihove slikovite hiše. Popoldan se s feluko, tradicionalnim plovilom, popeljemo mimo zelenega otoka Elefantina in mavzoleja Age-Kana. Pričetek plovbe proti Kom Ombu, kjer je na griču zgrajenih več ptolomejskih templjev, posvečenih različnim božanstvom. Tu spoznamo Sobeka, boga s krokodiljo glavo, ki so ga Stari Egipčani častili med plovbo, da jih ne bi napadli krokodili.

4. DAN: EDFU–ESNA–LUKSOR
V Edfuju si ogledamo najbolje ohranjeni tempelj boga Horusa, zgrajen v času Ptolomejske dinastije v 2. in 1. st. pr. n. št., ko je vladala zadnja egiptovska faraonka Kleopatra. Horus je eno najstarejših božanstev. Upodabljali so ga s sokolovo glavo in ga povezovali s faraoni za časa njihovega življenja in vladanja, saj je bil sin boga smrti in posmrtnega življenja Ozirisa. Povratek na ladjo in nadaljevanje križarjenja po Nilu, ki je s počasno plovbo za mnoge najlepši del potovanja. Vmes prečkamo zapornico na Nilu – Esno, kjer moramo včasih nekoliko počakati na dvig, in zvečer prispemo v Luksor.

5. DAN: LUKSOR
Dopoldne začnemo spoznavati Luksor, nekdanjo prestolnico Tebe v času slavne 18. dinastije faraonov. Doživimo sloviti Karnak, največje svetišče starega sveta. Stari Egipčani so mu rekli Ipet-isut ali izbranec med kraji. Karnak je bil glavno svetišče boga Amona. Po ogledih se ustavimo še v tovarni papirusa, sledita nastanitev na ladji in kosilo. Zvečer ogled templja v Luksorju, ki osvetljen deluje še bolj skrivnostno in mogočno. Prav tu naj bi bilo veličastno prizorišče festivala Opet, kamor naj bi kipe Amona, boga sonca, in Mut, boginje matere, prepeljali po Nilu iz Karnaka ter praznovali plodnost, ponovno rojstvo in kult kraljevih duš.
 
6. DAN: LUKSOR–HURGADA
Ta dan se zapeljemo na levi breg Nila, kjer so si faraoni v času 18. dinastije gradili grobnice v dolinah Tebanskega gričevja. V Dolinah kraljev in kraljic tako najdemo spektakularne ostanke egiptovske civilizacije ob Nilu. Ogledamo si tempelj kraljice Hačepsut ali Sijaj vseh sijajev. Hačepsut je bila najuspešnejša ženska faraonka Starega Egipta, ki je takratnemu Egiptu prinesla bogastvo in ugled. Blestela je v mednarodni trgovini in zgradila mojstrovine, ki jim menda še naslednjih 1000 let nihče ni bil kos. Še postanek pri Memnonovih kolosih, ki bdita nad Nilom v spomin na faraona Amenhotepa III., nato pa v eno številnih tovarn alabastra. Popoldan vožnja čez puščavo v Hurgado, kamor prispemo v večernih urah.
 
7. DAN: HURGADA
Dan za užitke in sprostitev ob Rdečem morju, ki ima celo leto kopalno temperaturo. Iz nekoč majhne ribiške vasice je zraslo živahno letovišče s številnimi hoteli, bogato ponudbo, velneškimi in športnimi centri. Za ljubitelje morja priporočamo izlet z ladjo na koralni greben, kjer občudujete živo pisani podvodni svet in sanjske plaže na otoku Giftun. Morda vas zamika pustolovščina s terenci med puščavskimi sipinami, ki skrivajo gostoljubne beduinske tabore.
 
8. DAN: HURGADA–SLOVENIJA
Prosto do prevoza na letališče in vrnitev v Slovenijo.
 
 
CENA (na osebo): 598 EUR namesto (798 EUR)
CENA VKLJUČUJE: Letalski prevoz Ljubljana–Hurgada–Ljubljana, letališke in varnostne pristojbine, križarjenje z ladjo po Nilu (5*deluxe), hotelsko gostinske storitve po programu potovanja (hoteli 4* na osnovi vse vključeno v Hurgadi), vse prevoze in oglede po programu vključno z vstopninami, spremstvo lokalnega in slovenskega vodnika, organizacijo potovanja.
DOPLAČILA OB PRIJAVI/osebo: vizum z asistenco lokalnega partnerja 30 EUR; doplačilo za hotel kategorije 5* 50 EUR/osebo; doplačilo za odhoda 17. 2. in 24. 2. 100 EUR.
DOPLAČILA PO ŽELJI/teden/osebo: enoposteljna soba/kabina (hotel in ladja) 98 EUR v primeru hotela kategorije 4* in 139 EUR v primeru hotela kategorije 5*; storitev vse vključeno na križarjenju (ladja) 115 EUR. DOPLAČILA/vodniku na poti: osnovne napitnine 40 EUR (tudi otroci).
POPUSTI: otrok 2–12 let na dodatnem ležišču 20 %.
 
 
SPLOŠNI POGOJI IN NAVODILA so sestavni del programov in so na voljo na naši spletni strani www.palma.si   ter v vseh naših poslovalnicah po Sloveniji.

 

Informacije in prijave:
01/52 92 580,
01/23 92 582,
01/24 43 690,
04/20 20 880 

Odhodi:
3. in 10. februar,
3., 10. in 17. marec 2018

www.palma.si