Ker tudi najnovejše raziskave javnega mnenja kažejo, da bo izid predsedniških volitev še posebej tesen, sta oba vodilna kandidata, predsednik Bush in senator Kerry, v zadnjih dneh kampanje ponovno največ pozornosti posvetila ključnim državam, torej državam z največ neodločenimi volilnimi upravičenci.

Čeprav Kerry zaenkrat vodi v Pensilvaniji, Michiganu, Minnesoti in Wisconsinu (to so države, ki jih je leta 2000 osvojil demokratski kandidat Al Gore), njegova prednost ni dovolj velika, da bi lahko mirno čakal na izide volitev.

V Ohiu in na Floridi - od katerih mora Kerry odvzeti Bushu vsaj eno - še vedno vodi Bush, ki sicer ohranja zanesljivo prednost v večini držav, kjer je zmagal že leta 2000.

"Amerika bo varna"

Oba glavna kandidata sta se sicer izredno ostro odzvala na posnetek Osame bin Ladna, ki ga je predvajala arabska televizijska mreža Al Džazira.

Na posnetku je bin Laden med drugim govoril o tem, kako "se lahko najbolje izognete še enemu Manhattnu, o vojni, vzrokih zanjo in njenih rezultatih".

Voditelj Al Kaide je še dodal, da varnost ZDA "ni v rokah Kerryja, Busha ali Al Kaide". "Vaša varnost je v vaših lastnih rokah," je dodal.

Predsednik Bush je dejal, da "sovražnik naše države Američanov ne bo niti prestrašil niti ne bo nanje vplival".

"Prepričan sem, da se senator Kerry strinja z mano. Američanom bi rad povedal, da smo v vojni proti teroristom in prepričan sem, da bomo zmagali," je še dodal.

Kerry je podobno zagotovil, da bo, če bo izvoljen, bin Ladna ujel in uničil. "To so barbari," je dejal. "Nič ne bo ustavilo mojih prizadevanj, da izsledim, ujamem ali ubijem teroriste, kjerkoli že so, za vsako ceno."

Že nekaj ur kasneje pa sta se glavna kandidata vrnila k siceršnjemu vzajemnemu obtoževanju, kdo je "bolj popustljiv" v boju proti terorizmu (kot Bush trdi za Kerryja) in kdo ni naredil "vsega", da bi ujeli Osamo bin Ladna (kot Kerry trdi za Busha).

Raj za odvetnike

Čeprav so vse ključne države ključne, pa je ena od njih očitno najbolj ključna: namreč Florida, ki je leta 2000 poskrbela za zgodovinski zaplet, ki se je končal s sodbo vrhovnega sodišča, s katero so prepovedali ponovno preštevanje oddanih glasovnic.

Na letošnjih predhodnih volitvah naj bi izginjale glasovnice, ki so bile poslane po pošti, na voliščih pa so se pripadniki republikanske in demokratske stranke zmerjali in celo pretepali.

Kot je poročal tednik New York Observer, se je samo iz New Yorka na Florido odpravilo 1.000 pravnikov, ki bodo Kerryju brezplačno pomagali pri sleherni tožbi, ki bi jo demokrati vložili zaradi domnevnih volilnih nepravilnosti.

Letos sicer več kot 30 zveznih držav ponuja možnost predčasnih volitev po pošti ali na voliščih, zanimanje pa je izredno veliko: samo na Floridi naj bi, po ocenah dnevnika Washington Post, svoje glasove že pred torkom oddalo 20 odstotkov volivcev.

Kaj pa Washington?

V topli in nekoliko soparni ameriški prestolnici vsaj zaenkrat še ni mogoče opaziti, da se volilna kampanja počasi končuje.

Ravno obratno: zdi se, da se sploh še ni začela. Na ulicah in cestah so zgolj osamljeni plakati za oba glavna kandidata, pogovori v restavracijah in točilnicah pa so bolj namenjeni samo enemu vprašanju: kako tesen bo izid.

Razlog za to je preprost: Washington je bil med volilno kampanjo skoraj popolnoma pozabljen.

Ker je pred štirimi leti kar 85 odstotkov volilcev v Washingtonu glasovalo za Ala Gorea in mu prispevalo svoje tri elektorske glasove, se nobenemu od kandidatov ni zdelo potrebno, da bi v prestolnici organiziral eno samo samcato predvolilno zborovanje.

Kot je v lokalnem tedniku Washington City Paper zapisal kolumnist Josh Levin, ima prestolnica tako vsaka štiri leta nekaj skupnega s Kalifornijo, New Yorkom in Teksasom, kjer so rezultati volitev podobno "znani vnaprej".

Levin zato - ne preveč resno - predlaga, da bi se morala Washington DC takoj spremeniti v ključno državo (čeprav prestolnica sicer nima statusa zvezne države, v kongresu in senatu pa nima svojih predstavnikov).

Pri tem je Levin za primer navedel Minnesoto, ki je po dolgih desetletjih podpore demokratski stranki začela "simpatizirati" z republikanci in "naenkrat postala ključna država".

Zato je George Bush Minnesoto letošnjega oktobra obiskal petkrat, Kerry pa šestkrat. "In če se je to posrečilo Minnesoti, potem se lahko posreči tudi nam," je še pribil Levin.