Sledi za 63-letnim Ljubljančanom, ki ima korenine na Gorenjskem, so se izgubile v soboto, ko je zgodaj zjutraj odšel neznano kam. Ker takrat ni bilo nikogar doma, nista bila jasna ne smer ne namen odhoda. Šele ko so v ponedeljek našli na parkirišču v dolini Vrata njegovo škodo felicio, je bilo jasno, da se je odpravil v gore, ki jih je tako oboževal in jim posvečal velik del življenja. Planinec je včeraj Miheliča našel v kotanji nad Pihavcem (nad Luknjo, na poti proti Triglavu), vendar mu žal ni bilo več pomoči. Njegovi prijatelji in številni gorski reševalci iz Mojstrane in Kranjske Gore so ga tako nehali iskati. Trudilo se je več deset ljudi, v akciji je sodeloval tudi policijski helikopter. Ker sprva nihče ni vedel, kam se je odpravil, so preiskali tudi njegove priljubljene plezalne poti (Škrlatica, triglavska severna stena...). Sprva je veljala ocena, da je bil brez potrebne opreme za gibanje v gorah, vendar so kasneje informacijo dopolnili s podatkom, da je bil brez posebne plezalne opreme.

Gora, kjer je Tine Mihelič našel svoj mir, je del tistega sveta, ki mu je namenil lep del svojih ustvarjalnih moči. Rodil se je 20. maja 1941 v Mariboru, vendar se je družina kmalu preselila v Bohinjsko Bistrico. Iz gorenjskega konca ga je v Ljubljano zvabila glasba, pravzaprav violina, ki mu je rezala kruh v orkestru Slovenske filharmonije. Vendar ga nazaj v Bohinj ni klical le dom, ampak tudi gore nad njim. Gornik je bil namreč od otroštva, alpinist pa od sedemnajstega leta starosti. V vseh teh letih je opravil okoli tisoč alpinističnih vzponov, več kot 50 prvenstvenih. Ljubil je strme stene, ko pa je prijel za pero in začel pisati knjigo opisov gorniških poti, so gore postale središče njegovega zanimanja v celoti. Bil je avtor več izdaj planinskega vodnika po Julijskih Alpah in številnih člankov v planinski periodiki. Julijcem je namenil tudi dva posebna vodnika, Bohinjske gore in Severni pristopi. "Bohinjske gore je opisal domačin, eden najboljših poznavalcev," je del navedka iz popotnice knjigi Bohinjske gore. To delo je skupaj s Severnimi pristopi in Slovenskimi stenami (v njih je opisal več kot sto najlepših plezalnih vzponov) zagotovo literatura, ki bo dediščina Tineta Miheliča in izredno dragocen prispevek k opisu naših gora in njihovih posebnosti. Mihelič je bil tudi član prve slovenske alpinistične odprave v južnoameriške Ande leta 1964, pozneje pa se je tja še vračal. Svoje opise in vtise je popisal v knjigi Andi: beli vrhovi, zelene celine, ki jo označujejo za eno najlepših slovenskih planinskih literarnih del.

S pogledom na Triglav

Vodja reševalne akcije Dušan Polajnar nam je včeraj dejal, da je v vseh dneh iskanja pogrešanega Miheliča sodelovalo več kot 60 gorskih reševalcev, policistov in drugih. "Prav danes smo želeli še enkrat pogledati predel, kjer so ga našli. Že prej smo ta del trikrat pregledali s helikopterjem. Pokojni Tine je dobesedno zaspal, sedeč v kotanji, s pogledom na Triglav. Domnevamo, da je vzrok smrti lahko tudi infarkt. To je velika izguba za slovensko planinsko organizacijo," je povedal Dušan Polajnar.

Letos 29 mrtvih v gorah

Načelnik slovenske GRS Toni Smolej je izrazil iskreno obžalovanje zaradi smrti planinskega publicista, pisca plezalnih vodnikov in ljubitelja gora Tineta Miheliča. "Letos je v nesrečah, kjer so posredovali gorski reševalci, umrlo 29 ljudi, od tega štirinajst v gorah. Drugi so žrtve različnih nesreč v gozdu in podobnega. Skupni seštevek je višji od lanskega, naše gore pa so letos za zdaj terjale nekoliko manj žrtev kot lani. Slovenski gorski reševalci smo do zdaj posredovali več kot 260-krat."