ZDSSS je ljubljanskemu društvu slepih in slabovidnih v ponedeljek dostavila približno 900 kuvert propagandnega volilnega gradiva Junijske liste z letakom in vabilom Sveta invalidskih organizacij Slovenije (SIOS) na sobotno zborovanje invalidov v Celju, je v izjavi zapisala predsednica društva Barbara Krejči-Piry. "V spremnem besedilu nas ZDSSS prosi, naj z gradivom seznanimo svoje člane in skladno z možnostmi zagotovimo polnoštevilno udeležbo." Ljubljansko društvo je ocenilo, da je to poskus političnega manipuliranja z invalidi, zato gradiva ne bodo pošiljali svojim članom, saj bi s tem in "organizacijo udeležbe na shodu v Celju sredstva, namenjena invalidom, uporabili v politične namene", je še zapisala.

But pa je danes pojasnjeval, da je nacionalna zveza ljubljanskemu društvu dostavila vabilo SIOS na zborovanje o nediskriminaciji ter socialnih in zdravstvenih pravicah invalidov, ki bo v soboto v Celju in na katerem se bo predstavilo 18 invalidov, ki kandidirajo na Junijski listi. Invalidi so se vabilu liste odzvali, ker ne gre za politično stranko, ampak za gibanje tistih slojev prebivalstva, ki do zdaj niso mogli dejavno vplivati na odnose v družbi. Invalidi pa željo sodelovati in soodločati ter s tem prevzemati soodgovornost, je dejal But.

Poleg tega je zatrdil, da članom "ni izrecno poudarjal, da se bo vsak sam odločil, ali bo šel na volitve ali ne in za katero stranko bo volil". Ob tem pa dodal, da je članom dolžan povedati, da na Junijski listi kandidira 18 invalidov. Listi so se invalidi pridružili z veseljem, je še pojasnil in dodal, da je danes vse preveč odvisno od dnevne politike.

SIOS obžaluje, da v ljubljanskem društvu slepih in slabovidnih "niso dojeli smisla in pomena sobotnega zborovanja invalidov v Celju", pa je dejal predsednik sveta Boris Šuštaršič. Ob tem je poudaril, da Junijska lista ni politična organizacija, ampak gibanje, v katerem sodelujejo ljudje različnih političnih usmeritev in pogledov ter da nima nobenega svojega posebnega političnega manifesta.

Na novinarski konferenci je sodelovalo tudi nekaj invalidov, ki kandidirajo na Junijski listi. Vsi so poudarili, da lista za njih predstavlja priložnost, ki je ne smejo zamuditi, saj bodo lahko le tako naredili več za invalide in njihove programe. Njihovo skupno sporočilo je bilo, da se morajo invalidi združiti, ker lahko le tako nekaj naredijo za svoje potrebe.Vodja volilnega štaba Junijske liste Gorazd Drevenšek pa je dejal, da so "pričakovali tudi nizke udarce", ob tem pa je bil kritičen tudi do medijev, ki jim po njegovem ne posvečajo dovolj pozornosti. Zatrdil je, da v času volilne kampanje lista ni imela možnosti spregovoriti za javni medij in da bo prva priložnost za to šele v soboto v Celju. Junijska lista sicer ni edina, na kateri kandidirajo invalidi, je pa prav gotovo lista z največ kandidati iz njihovih vrst, je dodal Drevenšek.