Matic v bolnišnici Janje Vidmar je nadaljevanje dogodivščin, ki jih je avtorica popisala v knjigi Matic je kaznovan. Kot je dejala Vidmarjeva na predstavitvi, je niz knjig o Maticu namenjen otrokom, ki obiskujejo nižje razrede osnovne šole, še posebej dečkom. Matic se v knjigah srečuje "z mejniki, ki so vezani na širše družbeno okolje, na institucije, v katerih se v določeni točki svojega življenja znajde vsak otrok in ki niso najnujneje pod nadzorom staršev". Nauk zgodb Janje Vidmar je, da lahko otrok sam reši številne težave. Knjiga Matic v bolnišnici obravnava otroške strahove pred zdravniki, konec pa je seveda srečen, poudarja Vidmarjeva. Matica v bolnišnici je ilustrirala Katra Štrukelj.

Pisateljica Marinka Fritz Kunc si je pri knjigi Punčka v ogledalu izbrala malo starejšo ciljno publiko. Avtorica, ki slovi po svojem pisanju o različnih odvisnostih, se je tokrat lotila problematike anoreksije in bulimije pri mladih dekletih. Pritiski iz družinskega kroga in pritiski medijev ter lepotne industrije pahnejo študentko Šano v bolezenski odnos do hrane, strezne pa jo šele smrt prijateljice, ki je postala uspešna manekenka, vendar je za slavo plačala previsoko ceno. Fritz Kunčeva, ki je zaslovela s knjigo Janov krik, v kateri obravnava heroinsko odvisnost, je na novinarski konferenci dejala, da je za knjigo Punčka v ogledalu prebrala veliko strokovne literature, kar je bil hkrati tudi odgovor na pripombo Janje Vidmar, namreč, da je Punčka v ogledalu "kar malo preveč podobna" njeni knjigi Debeluška, ki jo je izdala pred nekaj leti. Fritz Kunčeva je Vidmarjevi zagotovila, da Debeluške še ni imela v rokah in da gre pri podobnostih med obema deloma, kot kaže, zgolj za naključje.

Detektiv Zdravc Gorana Gluviča ni navaden, ampak najmlajši šolski detektiv. Zdravca pa ne zanimajo samo primeri, kot so izgubljena radirka, zato je toliko bolj navdušen, ko se lahko posveti primeru izginule tete Barbare. Gluvič upa, da je Detektiv Zdravc šele prva knjiga njegovih dogodivščin, Janja Vidmar pa je k temu dodala, da so domače otroške detektivske zgodbe zelo dobrodošle, saj na tem področju še vedno vlada vrzel. Detektiva Zdravca je ilustriral Marko Zorovič.