Prvo tematsko delavnico na tej tisoč metrov visoki gori nad Ajdovščino so poimenovali Figura v evropskem prostoru. Figuralne vsebine danes prevzemajo novi mediji, v tradicionalnih pa se zaradi formalne zahtevnosti redkeje pojavljajo. Kljub temu doma in v tujini delujejo avtorji, ki na visoki umetniški ravni gojijo to likovno vsebino. Organizatorji zato želijo, da bi letošnja delavnica prinesla čimveč svojstvenih pristopov in izraznih načinov tovrstne tematike in nam figuralne like predstavila v sodobni likovni eksistenci, je zapisala umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn.

V drugem delu delavnice bodo ustvarjali Nikolaj Dielemans in Adrianus van Otterloo iz Amsterdama, Hus Zoltan in Istvan Balind iz Budimpešte, častni gost Luis Rapela iz Madrida, Kečo Mensud in Salim Obralič iz Sarajeva, častni gost Janez Zorko iz Francije, Erika Marija Bajuk iz ZDA in Enzo Mari iz Italije. Slovenske likovne barve bodo zastopali častni gost Ivo Mršnik, Todorče Atanasov, Janko Kastelic, Viktor Šest, Tamara Burmicki-Taya in Ana Sluga ter stalni sodelavci Igor Pustovrh, Etko Tutta in umetniški vodja projekta Klavdij Tutta.

V prvem delu, od 7. do 12. junija, pa so sodelovali Karin Herzele in Julia Trenkwalder iz Celovca, Fabio Gianpietro in Tom Porta iz Rima, Enzo Fiore in Jose d`Apice iz Milana ter Antonio Manfredi iz Neaplja kot častni gost. Iz Zagreba so se delavnice udeležili Gordana Kovačič, Slaven Macolič in Vladimir Gašparič-Gapa. Predstavnik Rusije je bil Nikolaj Mašuko, iz Furlanije Julijske-krajine je bil častni gost Klavdij Palčič. Med domačimi avtorji so bili Črtomir Frelih, Janez Suhadolc, Boris Zaplatil in Rudi Skočir ter stalni sodelavci Igor Pustovrh, Etko Tuta, Klementina Golija in Klavdij Tutta.

Sodelujoče avtorje so izbrali Antonio Manfredi in Galleria Fabbria EOS iz Milana, Milena Koren-Božiček, Julia Snikkers, Hus Zoltan, Kečo Mensud, Slavica Marin, Karl Vouk in Anamarija Stibilj Šajn.

Sinjevrškemu srečanju bodo, kot običajno, sledile razstave v pomembnih nacionalnih galerijah - v Velenju, Idriji, Sežani in Radovljici.