Številni domačini, ki so prišli na slovesnost, so županove besede nagradili s ploskanjem. Vseh pa župan le ni prepričal. "Upam, da temeljnega kamna ne bodo prerasle koprive. Da je vse res, bom verjel, ko bom na bregu Vipave videl gradbene stroje," je bilo slišati iz ozadja. "Ko skozi naselje vozijo težki tovornjaki, se hiše dobesedno tresejo. Promet je gost, nevarnost preži na pešce, stari most je ozko grlo. Upam, da končno zares prihaja rešitev," je dodal Marjan Murovec iz Renč.

Za načrtovano gradnjo bo novogoriška občina namenila 390 milijonov tolarjev. Zmagovalec natečaja za najboljšo arhitekturno in konstrukcijsko zasnovo mostu je Firmo Ponting, ki je zasnoval tudi most na Črnem Kalu. Načelnik za gospodarstvo na novogoriški občini Oton Mozetič nam je glede zapletov pri pridobivanju soglasij povedal, da še vedno, kljub obljubam ministrstva za okolje, prostor in energijo, niso dobili vodnega soglasja. Po njegovem mnenju je vse skupaj posledica slepega birokratskega odnosa ministrstva. Soglasje Elesa, ki je vezano na potrebno prestavitev visokonapetostnega daljnovoda, pa naj bi dobili do konca tega tedna. Seveda pa postavitev temeljnega kamna ni bil edini dogodek ob občinskem prazniku. Na slovesni seji mestnega sveta so podelili najvišja občinska priznanja, predsedniku evropske komisije Romanu Prodiju pa naziv častnega občana. Maketo Ede 5 (letala s katerim se je Edvard Rusjan za vedno zapisal v zgodovino) mu bodo predali v začetku prihodnjega leta, ko naj bi Romano Prodi obiskal Novo Gorico. Na ploščadi ob poslopju novogoriške občinske stavbe pa so odkrili peto, zadnjo izmed skulptur, ki jih je družba HIT (v dogovoru z ministrstvom za kulturo) podarila mestu.

"Gre za bronasto skulpturo Mirsada Begića, ki jo je poimenoval Ohranimo sanje. Vrednost celotnega projekta je 35 milijonov tolarjev. Poleg Begićevega dela mesto krasijo umetniške stvaritve Zmaga Posege, Mirka Bratuše, Jakova Brdarja in Matjaža Počivavška," je povedala Mija Rijavec iz Hita. Kako bodo Hitovo darilo sprejeli Novogoričani, bo pokazal čas. Zagotovo pa mnogi niso navdušeni nad, kot pravijo, rjavo gmoto železa na travniku pred mestno občino in bronaste glave, ki "strašijo" Novogoričane ob Erjavčevi ulici.

Ob prazniku so jih nagradili

Nagrade mestne občine so prejeli Rok Uršič za izjemne dosežke na področju podjetništva, Vilijem De Brea za življenjsko delo na področju šolstva, kulture in športa in Umbert Bizjak za pomembne uspehe na področju športa. Boris Jukič pa je prejel nagrado Franceta Bevka za dosežke na pisateljskem in prevajalskem področju. Občinska priznanja so dobili Ana Marija Rijavec , Društvo univerza za tretje življenjsko obdobje, vaška skupnost Dragovica, Prvačka pleh muzika in Srečko Lapajne , Bevkovo listino pa Mirko Vuksanović .