"Navdušen sem bil nad tem, da se je večina kiparjev držala postavljene teme. Obraz je najpomembnejši del človeka, zato ni naključje, da je bil tako pogosto predmet likovnih upodobitev. Tudi kiparstvo se od najzgodnejših del naprej posveča obrazu. Vprašanje pa je, kakšni so obrazi kiparstva. Kateri novi obrazi kiparstva nastajajo? Presenetilo me je tolikšno zanimanje za to temo, na razstavi je le tretjina prispelih del. Prejšnja leta je bila v razstavo vključena polovica in več del. Tokrat je bila selekcija ostrejša," je dodal selektor, ki si prizadeva za to, da razstave v Magistratu ne bi bile zgolj razstave del, ki nastajajo priložnostno v ateljejih, ampak prežete z neko tematiko.

Staša Kokot , ki vodi Zavod za kiparstvo, je dodala, da na tej razstavi sodelujejo kiparji različnih generacij. Vse več jih je iz različnih krajev v Sloveniji, kar niti ni čudno, saj je to edina specializirana kiparska razstava, ki se je lahko udeležijo vsi ustvarjalci, omejena je zgolj z naslovom in izborom selektorja. Nekateri tokrat "tekmujejo" s klasičnimi upodobitvami obrazov, drugi s fiktivnimi, narejenimi iz različnih materialov, potegujejo pa se za nekaj nagrad; poleg županjine vsakokrat razdelijo še tri sponzorske nagrade.

"Županjina nagrada zagotavlja samostojno predstavitev na prihodnji razstavi v atriju Magistrata. Na letošnji se predstavlja akademska kiparka Metka Takač Kavčič, lanskoletna nagrajenka. Uspeh na tej razstavi zagotavlja kiparju oziroma kiparki dobro promocijo," meni Staša Kokot. Ob tem je spomnila na minule razstave, lanska, ubrana na temo ljubezen na zadnji pogled, je sprožila veliko zanimanja in komentarjev. Omenila je še letošnjo novost - razstava se bo selila z ljubljanskega Magistrata še v Maribor. V tamkajšnjem Rotovžu jo bodo odprli 5. oktobra.

Nagrajenci

Žirija v sestavi prof. Aleš Erjavec, Meta Gabršek Prosenc in Blaž Peršin je najvišjo, županjino nagrado dodelila Jiriju Kočici za Gosto trajanje I. Prva odkupna nagrada podjetja AC-Intercar je prišla v roke Tatjane Koropec za delo Poljub, drugo odkupno nagrado Mobitela je dobila Lučka Koščak za delo, imenovano Moč (ker ga je v celoti sama tudi odlila), tretjo odkupno nagrado Gorenja pa Stjepan Miličič .