Nevladna organizacija Most je ljudi opozorila, da bi z jezom hidroelektrarne Buk-Bijela potopili velik del soteske rek Tare in Pive.

Reka Tara, druga po lepoti in z drugim najglobljim kanjonom na svetu, takoj za znamenito ameriško reko Kolorado, je pod zaščito organizacije Združenih narodov za znanost in kulturo, saj je vključena v njen program Človek in biosfera. Črnogorske okoljevarstvene organizacije pa opozarjajo, da se turizem kot pomembna črnogorska gospodarska veja opira prav na reko Taro, ki jo z njenim razkošjem in lepoto tržijo po vsem svetu. Geslo črnogorskega turizma za tuje goste Montenegro - Wild beauty se nanaša prav na naravno nedotaknjeno sotesko Tare.

Nevladna organizacija Urbani boj je sinoči na barskem korzu razstavila velik napis "Nečemo bare - hočemo Taro" (nočemo močvirja - hočemo Taro). Podgoriški dnevnik Vijesti pa je objavil posebno sporočilo bralcem s prošnjo, naj ga podpišejo in pošljejo na nevladno organizacijo Most.

DOBIČKARJI SI MANEJO ROKE

V njem je uredništvo zapisalo, da se mora Črna gora razvijati ekološko in da bi se morali o takšnem posegu, kot bi bila potopitev svetovno znane soteske, odločiti vsi črnogorski državljani.

Najresnejši kandidat za gradnjo elektrarne je podjetje EFT iz Londona, njegova lastnika pa sta vojna dobičkarja Vuk Hamović iz Republike srbske in nekdanji dolgoletni svetovalec črnogorskega predsednika Vojin Lazarević. Podjetje ima pravi monopol nad oskrbo Balkana z električno energijo. Črnogorci bi tistemu, ki bo smel zgraditi elektrarno Buk-Bijela, za trideset let dovolili izrabljati črnogorsko vodno energijo, sami pa bi morali zanjo drago plačevati.

Zagovorniki nedotaknjenega Tarinega kanjona so pozvali črnogorsko in bosansko-hercegovsko vlado ter visokega predstavnika mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini, naj vendarle v okviru svojih pristojnosti onemogočijo uničenje tako pomembne naravne znamenitosti. Tudi znani svetovni ekonomist Jeffrey Sachs kot posebni svetovalec generalnega sekretarja ZN za razvoj je prepričan, da bi morali temeljito in vsestransko razmisliti o pravi strategiji energetske in industrijske politike. "Elektrarna ne bo le pridobivala električno energijo, temveč bo močno vplivala na življenje ob reki, morda tudi kvarno na turizem. Zato bi se morali vprašati, ali je to res najboljša možnost za pridobivanje potrebne energije, ali pa bi se lahko oprli na kakšne druge vire," je poudaril Jeffrey Sachs.

ZMAGOVALCI ZNANI?

Sporazum o gradnji elektrarne sta aprila letos podpisali črnogorska in bosanskosrbska vlada, medtem ko se ministrski svet Bosne in Hercegovine z načrti ni strinjal in je znova protestiral proti samovoljnemu ravnanju Republike srbske.

Konec meseca naj bi že dokončno izbrali tistega, ki mu bodo zaupali gradnjo elektrarne. Po prvotni zamisli naj bi stroji na gradbišču zabrneli že prihodnji mesec. Če seveda nasprotniki gradnje ne bodo dosegli svojega. Mediji v Republiki srbski pa so že vnaprej prepričani, da bo na natečaju zmagalo že omenjeno londonsko podjetje EFT.