Ljubo pravi, da je po prvem maju, po vstopu v Evropsko unijo, kar precej pisanja, saj morajo napisati poreklo, uvoznika, vrsto ribe, kvaliteto... Kmalu razrešiva tudi geografsko zagato glede "našega morja" - čeprav je precej rib iz slovenskega morja, tudi drugi prodajalci v ribarnici dobivajo večino rib od hrvaških ribičev. Aleš Albreht iz prodajalne Ribica podjetja Vinko Privileggio je tudi povedal, da je več pisanja, vendar se takoj pohvali: "Res je, da je največ rib iz Hrvaške, vendar imamo kovača, jadransko hobotnico in jadranske škampe samo mi. Šef pozna najboljše ribiče in zato imamo najboljše ribe. Ni kaj!"

UVOZ RIB JE ZDAJ BOLJ PREPROST

Pri prodajalcu Alešu iz Rival trade je poreklo bolj pisano: zobatec iz Maroka, losos iz Norveške, lignji iz Španije, sardele iz slovenskega morja, sicer pa večina vsega, kar je naprodaj, iz Italije. "Pisanje listkov in deklaracij, ja, tega je več, čeprav smo morali ali pa bi morali že prej vse to pisati, ampak pomembno je nekaj drugega: vse gre veliko bolj hitro. Ni več meja, ni carine in uvoza v obliki kot pred prvi majem in vse je urejeno veliko hitreje kot prej." Pravi, da se je sicer nekoliko poznalo glede carinskih postopkov glede rib s Hrvaške, vendar se ni pritoževal. "Prej, ko je šlo vse čez Bregano, je bilo zamudno, zdaj pa, ko se uvoz ureja prek Rupe, je vse urejeno v zelo kratkem času," je dodal Aleš. "Še največ problemov nam delate vi, ker vse napišete! A ste morali pisati, da so eni `ful pametni stručkoti` ugotovili, da je v lososih neka snov, ki ni v redu? Saj to ni res, saj vsi vemo, da so lososi zdravi, ampak zaradi teh `ful pametnih stručkotov` je prodaja lososa v trenutku padla. Ja, kakšen mesec, dva nazaj. Ekola, pa imaš, ko nič nimaš!"

PRILJUBLJENE HRVAŠKE RIBE

Prodajalec Miha iz LeClerca, ki ima tudi kar bogato ribarnico, je povedal, da so pri njih kupci že pred prvim majem vedeli, od kod prihajajo ribe, ki so pred njimi na pultu. "Prva ugotovitev je, da se prodaja rib in morske hrane zelo povečuje. Vedno več je zelo ozaveščenih glede zdrave prehrane. Tako na pamet lahko rečem, da prodamo kar dvakrat več rib kot pred dvema letoma. So pa kupci nezaupljivi do rib iz bolj oddaljenih krajev. Že če vidijo, da piše, da gre za uvoz iz tujine, so povečini skeptični, če pa je v nadaljevanju zapisana še katera od bolj eksotičnih držav, pa niso več prepričani, da bi ribo kupili. Jamstvo, da bo stvar prodana, je listek z napisom "hrvaški ulov." Po kratkem premoru se narahlo zasmeji in previdno doda: "Listke z napisom `hrvaški ulov` dajemo seveda samo k ribam, ki so jih ulovili na Hrvaškem."

Prav zaradi vedno bolj bogate ponudbe morskih sadežev v večjih trgovskih hišah je bilo slabe volje kar nekaj prodajalcev iz ribarnice na ljubljanski tržnici. "Včasih nas je bilo ob sobotah za pultom po pet prodajalcev samo za našo firmo, zdaj pa vse lahko opraviva dva. Pozna se, pozna. Pa niti slabih rib nimajo v teh trgovskih centrih, pa parkirišča imajo, ki jih je okoli tržnice tako malo. Ja... no, tako dobrih rib in takšne izbire, kot je pri nas, v trgovskih centrih ni. Ma kje pa!"

"NAJBOLJŠI JE SARDON IN BASTA!"

Prav zato imajo v ribarnici stalne stranke in kar nekaj je med njimi pravih poznavalcev in sladokuscev. "Imam nekaj strank, ki ribe zelo dobro poznajo - če imam jutranji ulov, potem pojedo ribo kar pri meni! Ja, kar surovo, ja! Kot suši, samo da je riba slovenska, ne japonska. Surove sardele, skušo, sardone, tudi ciplja. Kot mačkoni! To so pravi poznavalci in prav lepo jih je gledati, ko jedo surove ribe s tako slastjo," je povedal Ljubo iz Bonexa. Večina si sicer kupi ribe za domov - v ribarnici pravijo, da največ iz nižjega cenovnega razreda, torej sardele, sardone pa tudi kalamare. "Saj ni samo zaradi cene. Če vam povem po pravici - tudi meni je najbolj všeč sardon in basta! Sardon brez komplikacij: ocvrt in z limonco. Banja!" je povedal Ljubo, Alešu Albrehtu pa se je zahotelo kovača: "Če bi lahko izbiral, potem bi zagotovo zdaj kovača v pečici ali na žaru s krompirjem. Ni boljšega, garantirano!" <%PODNASLOV>Saj imamo na pultu več papirja kot rib. Gor vse piše. <%PODNASLOV>