Da so žene iz Trente, Soče in drugih krajev v dolini zares mojstrice svojega poklica in da izdelujejo enkratne nogavice (puzejklne), volnene copate (žoke), tople rokavice (rokobice), puloverje (maje) in brezrokavnike (lejblce), so se lahko prepričali tudi obiskovalci na tradicionalni prireditvi Trentarski senjem, ki so ga pripravili pred osrednjim informacijskim središčem Triglavskega narodnega parka Na logu. Tonica Pretner, Mica Kravanja, Justina Bradaškja, Ivanka Komac in Silva Zakrajšek so le nekatere med njimi, ki s svojimi rokami ustvarjajo trentarske "spominke". Mojster je tudi Ludvik Komac iz Soče, sicer čuvaj v Triglavskem narodnem parku. "Lesene žlice iz lipovega lesa izdelujem, kar pomnim. Star pa sem 50 let. Izdelovanja sem se naučil od očeta. Včasih smo jih uporabljali v planinah za kislo mleko in polento. Danes jih izdelujem le po naročilu. Ljudje jih uporabljajo za okraske. Rad pa svoje izkušnje prenašam na mlajše rodove. Najstarejša žlica, ki se je ohranila na domačiji, je stara več kot 100 let. Naredil jo je moj oče. Zame je neprecenljive vrednosti in bo ostala pri hiši."

Nič manj z zanimanjem niso številni, ki so prišli minuli konec tedna v Trento, opazovali spretne roke Matije Kobola, ki je z ženo Slavico prišel na prireditev iz Šalke vasi na Kočevskem, predstavila pa sta se z izdelovanjem nečk, lesenih posod, ki so jih uporabljali za čiščenje žita, prenašanje manjših predmetov, kopanje in zibanje otrok ali za mesenje kruha. "Kočevarske nečke so bile trgovsko blago, ki so ga krošnjarji prodajali na svojih potovanjih. Še danes jih lahko najdemo v Avstriji, v Sloveniji, Dalmaciji in Istri," je povedala Slavica Kobola . Matija pa se ni izkazal samo z izdelki iz lesa, ampak je mladim in manj mladim pripovedoval najrazličnejše pravljice. Tudi moderne, v katerih nastopata proslavljeni voznik formule 1 Michael Schumacher in teta Pehta.

Dogajanje pod vršaci so popestrili s kegljanjem za pejste (nagrade). Prvi pejst je bil kozleč (kozliček), drugi domači sirc (sir), tretji pa fleškon domačega vina. Prav tako pa so se obiskovalci pomerili v šacanju pršuta, ko so morali ugotoviti, kako visoko so obesili Mipov pršut. Trentarski senjem so popestrili z vrsto spremljajočimi prireditvami. Tako so trentarski vodniki obiskovalce popeljali po naravoslovni učni Soški poti, kjer so jih seznanjali z rastlinstvom doline Trente, med drugim so obiskali Alpinum Juliano, kjer je strnjena pestrost rastlinskega sveta Julijskih Alp. Predstavili so knjigo Fedje Klavore Kdo dal podobo je Bovškemu, na prostem pred Kverhovo domačijo pa so pripravili ljudsko igro v šestih dejanjih Dekle iz Trente.

"Nekaj prireditev, ki bodo predvsem glasbeno obarvane, se bo zvrstilo še do konca meseca. V Domu Trenta bomo pripravili večer komorne glasbe tečajnikov petega mednarodnega Glasbenega foruma Trenta, ki poteka v naši dolini, in koncert mladih solistov na godalih," je o pestrem dogajanju v turistično dobro obiskani Trenti še povedal Marko Pretner .

<%PODNASLOV>Prvi pejst je bil kozleč (kozliček), drugi domači sirc (sir), tretji pa fleškon domačega vina.<%PODNASLOV>