Trenutno nameščajo klimatske naprave, protipožarno in drugo varnostno opremo, brišejo prah ter loščijo pod iz beneškega marmorja, ki je pokrival tla tudi v originalni zgradbi.

Optimistični maestro

Iz zaprašenih tal kukajo žice električne napeljave za simultane prevajalske zaslone, ki jih bodo namestili na vseh 1800 sedežih, da bi lahko ljubitelji opere spremljali libreto v angleščini, francoščini, nemščini ali italijanščini.

Ob hrupu kladiv, vrtalnikov in žag je umetniški direktor Scale Riccardo Muti optimistično predstavil program nove otvoritvene sezone.

Vztrajal je, da kvaliteta v Scali ne bo postala žrtev kvantitete.

"V prvem letu bomo imeli 185 predstav. To je veliko, če pomislite, kako kvalitetno je vsako delo, ki ga bomo uprizorili, in koliko vaj je potrebnih," je dejal Muti.

"Pri nas se ne zgledujemo po dunajski Staatsoperi, kjer vsak večer uprizorijo drugo predstavo, brez ustreznih priprav. Še vedno nam je pomembna umetniška plat." Scala bo prve obiskovalce spet sprejela konec leta.

"A z novimi tehničnimi zmogljivostmi bomo povečali količino, obenem pa še vedno vztrajali pri kvaliteti. Naša nova odrska mašinerija je najbolj sodobna na svetu."

"Do lani smo za menjavo scene potrebovali več ur ali celo dan ali dva. Zdaj je to mogoče narediti takoj, samo na gumb je potrebno pritisniti," pojasnjuje Riccardo Muti.

Visoke cene

Opera, ki bo decembra letos odprla prvo sezono v prenovljeni Scali, je bila po naročilu avstrijske cesarice Marije Terezije napisana prav za njeno prvo otvoritev leta 1778.

Italijanski skladatelj Antonio Salieri je takrat zložil baletno opero z naslovom "Euroa Riconosciuta".

Originalno glasbo in libreto so našli v glasbeni knjižnici na Dunaju, kjer je Salieri - Mozartov tekmec - živel in delal.

Visoka kultura seveda ni poceni. Vstopnice za otvoritveni večer so že v prodaji; za sedež v loži ali parterju je treba odšteti 2500 dolarjev.

Da bi bili opernega veselja deležni tudi tisti z manj globokimi žepi, pa v Scali ponujajo tudi nekaj cenejših vstopnic za 13 opernih in baletnih predstav ter koncertov v sezoni 2004/2005. Mnoge od njih bodo dirigirali ugledni tuji gostje, med njimi Georges Pretre, Zubin Mehta in Simon Rattle.