Wardova je glavna raziskovalka velike arheološke odprave, ki bo ta mesec skušala najti kakršnekoli dokaze o piratskih ladjah v plitkih vodah ob južnoturški obali. Arheologinja si najbolj želi, da bi katero od teh ladij tudi našli. Raziskovalci namreč iz rimskih opisov vedo, kakšna so bila gusarska plovila na pogled, toda doslej niso še nobenega našli.

Profesorica Wardowa in njeni kolegi upajo, da si bodo lahko z najdbami ustvarili sliko skupine ljudi, drugačne od znanih podob življenja v rimskem imperiju, o katerem je sicer veliko podatkov. "To je bila skupina nezaposlenih fantov. Začeli so se ukvarjati s piratstvom, ker so tako najhitreje pridobili denar," pravi o rimskih gusarjih profesorica. "Zelo radi bi našli ladjedelnico," dodaja Wardova, ki bo raziskovala obobalna območja ob turški obali. Ta so bila nekoč suha, potem pa je erozija obalo potisnila v notranjost. Raziskovalna skupina bi bila zadovoljna tudi z najdbo delov ene same ladje. "General Pompej je imel v svojem času za iskanje gusarjev na voljo 270 ladij in 120 tisoč mož, jaz imam na voljo samo pomoč nekaj študentov in kolegov s turške univerze," še pravi Wardowa.

Poleg tega, da bodo mogoče našli muzejske eksponate, se po mnenju Wardove tudi sodobni ljudje marsikaj naučimo z raziskovanjem minulih civilizacij. "Če lahko razumemo, kako so bili ti ljudje podrejeni drugim ali kako so živeli na obrobju, potem lahko tudi razumemo, zakaj so se zatekli k tako skrajnim dejanjem," je povedala Meredith Marten , ena od študentk, ki sodeluje pri odpravi.