Toda romunske težave so precej resne. Bruselj je Bukarešti dal že zelo jasno vedeti, da bodo zgrešili želeni cilj vstopiti v EU leta 2007 skupaj z Bolgarijo, če država ne bo pospešila reform. Kljub temu, da je vladi premiera Adriana Nastaseja uspelo doseči zmerno gospodarsko rast, napredek pri privatizaciji in zmanjšanje inflacije, ostajajo problematična štiri področja. Še posebej so evropski uradniki nezadovoljni s šepajočimi reformami na področju sodstva in boja proti korupciji.

Predsednik Iliescu je poskušal težave svoje države pojasniti s pogostimi notranjepolitičnimi pretresi po padcu Ceaucescujevega režima. "V primerjavi z Romunijo je imela Slovenija veliko prednost. Uživali ste veliko politično stabilnost, ki je prispevala k uspehu na gospodarskem in političnem področju. Pri nas te politične stabilnosti nismo imeli, to pa se je negativno odrazilo tako v politiki kot gospodarstvu," je dejal Iliescu. A zdaj naj bi bilo vse drugače, članstvo v EU je postalo skupni cilj vseh političnih strank.

Kljub temu se evrobirokrati bojijo, da bodo zaradi novembrskih parlamentarnih volitev vladajoči nekdanji komunisti v prihodnjih mesecih precej zadržani pri sprejemanju nujnih, zagotovo ne priljubljenih reformnih ukrepov.