Nasprotno pa je v istem času potekalo okoli 100.000 nekatoliških čarovniških procesov, v katerih je na grmadah umrla polovica obtoženih, je danes v Vatikanu povedal italijanski zgodovinar, profesor Agostino Borromeo, ki je predstavil knjigo o inkviziciji.

Doslej so se vedno znova pojavljala poročila, ki so govorila o stotisoč ali celo do treh milijonih žrtvah inkvizicije, neodvisni znanstveniki pa so že dlje časa opozarjali, da so to prevelike številke. Borromeo je danes prestavil knjigo, ki je pravzaprav poročilo o strokovnem seminarju na temo inkvizicije; ta je potekal leta 1998 v Vatikanu, na njem pa so sodelovali tudi nekatoliški zgodovinarji, je poročala dpa.Po besedah Borromea je v okviru celotne španske inkvizicije potekalo 125.000 procesov katoliške cerkve. "Na teh je bilo izrečenih kakih 1,9 odstotka smrtnih kazni," je dejal. To pomeni, da je bilo v Španiji izrečenih 2400 smrtnih kazni, poroča dpa. Na Portugalskem pa je potekalo približno 35.000 procesov, od katerih se jih je 5,7 odstotka končalo s smrtjo obtoženca. Čarovniški procesi so bili medtem predvsem v Nemčiji široko razširjeni, v veliki meri pa so potekali tudi na protestantskih območjih.

Z inkvizicijskimi procesi se je katoliška cerkev v srednjem veku s pomočjo mučilnih naprav in grmad borila proti resničnim in osumljenim odpadnikom in krivovercem ter domnevnim čarovnicam. Papež Inocencij IV. je leta 1252 uradno dovolil izsiljevanje priznanj z mučenjem. Inkvizitorji so se imenovali Domini Canes - Gospodovi psi. V Španiji in Italiji so inkvizicijo uradno odpravili šele v 19. stoletju.Papež Janez Pavel II. je v jubilejnem letu 2000 v svojem priznanju krivde za grehe katoliške cerkve v njeni 2000-letni zgodovini (mea culpa) molil za odpuščanje za inkvizicijo in druge napake cerkve, kot so križarske vojne in preganjanje Judov.