Lesni peleti sodijo med obnovljive vire energije in so okolju prijazni, ker so povsem naravni, brez kemičnih ali bioloških dodatkov. Njihova dobra stran je tudi v ceni, saj je ogrevanje z njimi za približno petino cenejše od ogrevanja z nafto ali zemeljskim plinom. Izdelujejo jih iz lesnih ostankov lesnopredelovalne industrije, ki jih že zdaj uporabljajo za izdelavo ivernih plošč. Ker imajo večjo gostoto kot naraven les in vsebujejo manj vlage, imajo na enoto prostornine seveda tudi višjo kurilnost.

Kot je povedal Robert Golob , direktor Istrabenza Energetski sistemi, bodo v Nazarjih izdelali okoli 20.000 ton peletov na leto. Proizvodnjo nameravajo kasneje še povečati. Linijo lahko modularno širijo in z namestitvijo dodatne enote podvojijo proizvodnjo. Na odprtju je poudaril, da se sodobno ogrevanje z lesno biomaso precej razlikuje od tradicionalne uporabe polen. Je precej preprostejše, saj lahko lesno gorivo v zalogovniku hranimo podobno kot kurilno olje, emisije ob gorenju pa zadoščajo najvišjim okoljevarstvenim standardom.

Vlagatelji zagotavljajo, da je surovine za izdelave peletov zagotovo dovolj in da so jo pripravljeni plačati po normalni tržni ceni. Morda je večja težava v tem, da je v Sloveniji ogrevanje na pelete v individualnih kuriščih še novost. "Ko sem dal v lastni hiši namestiti takšen kotel, me je projektant vprašal, ali se morda šalim. Zakaj? Zato ker goriva ni. Hitro sem ga potolažil, da gorivo bo in želim si, da bi se ta izdelek prijel tudi v Sloveniji," je še povedal Robert Golob. Kotlov v Sloveniji še ni, prav zato ker doslej goriva, torej peletov, ni bilo. Zdaj jih bodo lahko ljudje kupili tudi na bencinskih črpalkah. V Istrabenzu Energetski sistemi seveda niso zaskrbljeni zaradi prodaje. Glavnino peletov bodo izvozili v tujino, kjer je povpraševanje še večje od njihove ponudbe. V ta namen je družba razvila blagovno znamko Forest, ki združuje tri vrste izdelkov, in sicer pelete, brikete ter lesno oglje. Za lesno proizvodnjo peletov bo v Nazarjah skrbela družba Peleti, ki je v 51-odstotni lasti družbe Istrabenz Energetski sistemi in 49-odstotni lasti družbe Brest pohištvo. Proizvodnja, ki bo imela visoko dodano vrednost, bo potekala v treh izmenah in bo imela zmogljivost 3,5 tone na uro. V njej bo zaposlenih od osem do devet ljudi.