"Knjiga je nadgradnja moje diplomske naloge, ki opredeljuje življenje in delo naše prve pisateljice in skladateljice. Napisala je 37 povesti, štiri pesmi in nekaj skladb. Josipina Urbančič - Turnograjska je bila polna idej in ustvarjala je v času, ko se je pripovedništvo šele začelo razvijati, ustvarjalci pa so bili le moški. Njen jezik je čist, pravilen, morda smo do zdaj njen delež v naši zgodovini premalo poznali in to je bil zame izziv," pravi Mira Delavec in kaže na knjigo z naslovom Nedolžnost in sila.

"Vloga žensk me je vedno zanimala. Moje Mače so blizu gradu Turn, kjer je živela Josipina Urbančič - Turnograjska, in tako je nastala knjiga, ki so jo izdali pri Gorenjskem glasu. Leto dni sem delala in živela za knjigo, honorarji se mi niso zdeli bistveni. Namesto denarja sem dobila 200 knjig," pravi ženska, ki piše tudi drugo literaturo.

"Začasno delam kot lektorica in kmalu bom na cesti. Napisala sem že okoli 50 prošenj, a ni uspeha," pravi mlada ženska, ki je diplomo pripravljala pod mentorstvom prof. dr. Igorja Grdine. "Nisem edina, ki se je ukvarjala s to pisateljico, morda imam le to srečo, da sem celovito povzela njeno ustvarjanje, življenje. Pisati je začela s sedemnajstimi leti, pet let kasneje je umrla po porodu," pravi avtorica. Ob 150-letnici smrti Josipine Urbančič - Turnograjske je prišla na predstavitev knjige tudi ministrica za kulturo. "Nisem se pogovarjala z njo, navadno sem bolj v ozadju..." se je zasmejala Mira Delavec, ko smo jo povprašali, ali ji bo ministrica kaj pomagala, da raziskovalka in pisateljica ne bo brez službe.

Mnogi smo se učili o tem, da je Josipino Urbančič - Turnograjsko čislal tudi France Prešeren, da je bila prva slovenska pesnica. "To pa bo tema moje magistrske naloge. Za prvo pesnico pa po naši literarni zgodovini velja Fani Hausmanova," je dejala naša sogovornica. Morda jo boste že jutri srečali z zavojem knjig v rokah in morda bodo celo naprodaj.

Mira Delavec je za knjigo o Josipini Urbančič - Turnograjski namesto honorarja prejela dvesto knjig. <%I> <%I> Foto: Miran Šubic