H klavrni podobi otroških igrišč (razen tivolskega, ki je ograjeno in ponoči zaprto) pripomorejo tudi družbe mladostnikov, saj jih v večernih urah izkoristijo za svoje veseljačenje. Ker ni igrišč z njihovi starosti primernimi igrali, se zbirajo in zvirajo po igriščih za malčke, jih pri tem (ne)hote uničujejo, pogosto pa tudi nasteljejo z "ostanki" svojih iger (plastenke, ogorki, igle)...

Za redno vzdrževanje in čiščenje otroških igrišč prve kategorije, ki so na javnih površinah mestnega pomena (Tivoli, Kodeljevo, Argentinski park, Špica...) in igrišč druge kategorije, ki so na javnih površinah lokalnega pomena, skrbijo mestne komunalne službe (oddelek za gospodarske javne službe in promet). Najštevilnejša otroška igrišča tretje kategorije (166) v okviru funkcionalnih površin v skupnem upravljanju, po stanovanjskih naseljih, na dvoriščih in med stanovanjskimi bloki ter tudi med zasebnimi hišami, pa so hudo zanemarjeni mestni pastorki.

KJE SO MEJE, PREGRADE...

Pristojnim mestnim službam po več kot desetih letih še ni uspelo razmejiti javnih in funkcionalnih površin v stanovanjskih naseljih, da bi se končno vedelo, kdo je pristojen za njihovo vzdrževanje. Kakor je razložil Gorazd Gorkič iz mestnega oddelka za gospodarske javne službe, so lastninsko razmejitev in predloge grajenega javnega dobra (kamor sodijo tudi otroška igrišča) določili za 12 katastrskih občin, za preostalih 54 katastrskih občin pa naj bi to delo končali do konca leta 2005.

Dotlej pa mestna občina intervencijsko vzdržuje in obnavlja ta igrišča le toliko, da jih otroci sploh lahko uporabljajo. "Komaj čakamo, da se lastništvo nad igrišči končno razčisti in uredi z vpisom v zemljiško knjigo," pojasnjuje Francka Trobec , načelnica mestnega oddelka za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport, ki so mu zaradi pristojnosti za najmlajšo mestno generacijo začasno naložili tudi skrb za otroška igrišča tretje kategorije. Z njimi so se v mestni občini začeli ukvarjati šele leta 1996, in sicer na pobudo mestne zveze prijateljev mladine, ki je ustanovila posebno komisijo za otroška igrišča. Dvakrat na leto pregledajo, v kakšnem stanju so vsa otroška igrišča tretje kategorije, zberejo dokumentacijo in pripravijo prednostni seznam nujnih popravil in nakupa novih igral v okviru dodeljenega proračunskega denarja. V letošnjem mestnem proračunu je za najnujnejše vzdrževanje vseh otroških igrišč tretje kategorije zagotovljenih le 30 milijonov tolarjev...

BIROKRACIJA JE PIKOLOVSKA

"Čeprav vsako leto naredimo popis stanja na vseh teh igriščih po Ljubljani in pripravimo program vzdrževanja in morebitne namestitve novih igral, nam ni še nobenkrat uspelo, da bi bila igrišča spomladi pravočasno urejena," ugotavlja predsednica komisije za otroška igrišča pri mestni ZPM Justi Kavšek . Kot dolgoletna prostovoljka je hudo razočarana nad mestno birokracijo, zaradi katere še v maju niso znani izvajalci, ki bodo na teh igriščih praznili koše in kosili travo. Za vse načrtovane vzdrževalne posege na otroških igriščih namreč velja toga večmesečna procedura drobnih javnih naročil, tako da je mogoče pričakovati, da bodo po pozno sprejetem mestnem proračunu tudi letos začeli popravljati in urejati ta igrišča šele na koncu sezone. Zaradi uničenih in poškodovanih (in zato nevarnih) igral bi bilo treba igrišča redno pregledovati vsaj enkrat na mesec.

Od vseh ljubljanskih četrtnih skupnosti pa le moščanski otroška igrišča v njenem rajonu niso deveta skrb. "Na terenu vidimo, kaj se dogaja na igriščih. Na fužinskih letos še ni bilo nobenih čistilcev, na igrišču ob Zaloški je treba posekati veliko posušeno drevo," se jezijo in opozarjajo v četrtni skupnosti Moste. Njen podpredsednik Roman Kolar ugotavlja, da si z mestno občino pri skrbi za igrišča le podajajo žogo, zaradi neurejenega lastništva jih močno načenja zob časa, nekatera pa so se že spremenila v divja parkirišča. Moščanska članica komisije ZPM za otroška igrišča Darja Gogala pa nas napoti v Radovljico, če bi radi videli po evropskih standardih (ki jih v Ljubljani še skrivajo!) opremljeno in vzdrževano otroško igrišče, ograjeno, razsvetljeno, lepo negovano, z vodo in sanitarijami in, kar je najvažnejše, z redno zaposlenim skrbnikom.