Ob cesti je bilo včeraj zgolj nekaj delavcev, ki so popravljali brežino ceste, sicer pa je bila cesta do vrha varna in popolnoma prevozna! Tako je kljub uradni zapori prek Vršiča peljalo kar nekaj voznikov, srečati je bilo mogoče tudi avtobuse in kombije s šolsko mladino.

PRAVI PROMETNI KAOS

Da v prometu prek Vršiča vlada pravi kaos, je potrdil tudi komandir kranjskogorske policijske postaje Egidij Glavič . "Vozniki, sploh tujci, so upravičeno zbegani, saj so že table v dolini popolnoma neenotne. Po podatkih, ki sem jih pravkar dobil od izvajalcev obnovitvenih del, in glede na dovoljenje za zaporo ceste je Vršič uradno zaprt, na kar voznike opozarja tudi prometni znak. Zavedamo pa se, da je cesta normalno in varno prevozna, zato ne nadziramo izvajanja prepovedi vožnji. Nenazadnje moramo biti tudi nekoliko človeški. Bomo pa vsekakor investitorja del opozorili, da uredi prometno signalizacijo, da ne bo več take zmede," je zatrdil Egidij Glavič.

Potrdil pa je, da vsak voznik, ki se te dni pelje prek Vršiča, dejansko dela prometni prekršek. "Za zdaj je vse v redu, če pa pride do nesreče, potem bo kriv seveda voznik, ki ni upošteval prometne signalizacije," je še dodal komandir Egidij Glavič.

Prevoznost Vršiča sicer jezi ljudi na obeh straneh prelaza že vso zimo in pomlad. Seveda so najbolj ogorčeni Trentarji, za katere je Vršič najbližja povezava s preostalo Slovenijo. Na neutemeljene razloge za polletno zaporo ceste zaradi snega in obnovitvenih del se je ostro odzval tudi direktor Triglavskega narodnega parka Janez Bizjak.

"Za gospodarsko preživetje doline Trente in Soče ter Bovškega je zimska povezanost ceste čez Vršič življenjskega pomena. Vsako leto jo odprejo za prvomajske praznike, takšne obljube so bile tudi letos, a se je zataknilo. Najprej je bila kriva nevarnost plazu, potem so se pa pojavili izgovori, češ da TNP ne pusti soljenja. Popolno sprenevedanje," je cestnim vzdrževalcem in ministrstvu za promet zabrusil Janez Bizjak , direktor Triglavskega narodnega parka.

GOSPODARSKA ŠKODA VSAK DAN VEČJA

Zdaj so cesto zaprli še zaradi obnovitvenih del. "A vsi smo opazili, da je cesta vsaj izmenično prevozna ves čas. Dela opravljajo v osrednjem območju parka, čeprav uprava ni bila nikoli seznanjena z napovedano zaporo prometa. Nihče se še ni vprašal, kdo je kriv za gospodarsko škodo, ki narašča vsak dan, ko je cesta zaprta. Zapora pa naj bi trajala do sredine junija, kar pomeni odpoved vseh šolskih izletov v Trento, ki jih je največ prav maja in v začetku junija. Tudi informacijsko središče TNP v Trenti sameva brez obiskovalcev," pravi Janez Bizjak.

Kranjskogorci zaradi zapore Vršiča ne tožijo toliko kot Primorci na drugi strani. Župan Jure Žerjav je dejal le, da je zadovoljen, da se cesta sploh obnavlja in da bi rad videl, da bi jo obnovili še več. "Glavna sezona je julija in avgusta, do takrat pa upam, da bo že narejeno. Treba se je pač odločiti, ali potrebujemo dobro cesto ali le prevozno cesto," je dejal župan Kranjske Gore Jure Žerjav .