Uvedba nove nagrade sovpada z oblikovanjem nove sekcije za mladinsko književnost pri DSP-ju, ki ji predseduje pisateljica Janja Vidmar. Desetnico bodo podeljevali vsako leto maja za obdobje zadnjih treh let, namenjena pa je izključno članom DSP-ja.

Priznanje slovenski ustvarjalnosti

Na predstavitvi nove nagrade so poudarili, da so pri DSP-ju prepričani, da slovenska otroška in mladinska književnost sodi v sam svetovni vrh, a doma se ji posveča vse premalo pozornosti. Prav zato so se odločili za uvedbo nove nagrade, ki naj bi slovenski otroški in mladinski literaturi pripomogla k večji prepoznavnosti. Slavnostna podelitev nagrade, ki znaša 500.000 tolarjev, bo 25. maja na sedežu Društva slovenskih pisateljev.

Prvih deset nomimnirancev že znanih

Letos se za desetnico, na predlog doktorice mladinske književnosti Dragice Haramije, potegujejo Mate Dolenc (Leteča ladja), Goran Gluvič (Popoldanski ritem), Miroslav Košuta (Njune zgodbe), Svetlana Makarovič (Počitnice pri teti Magdi), Vinko Möderndorfer (Zakaj so sloni rahlospeči?), Slavko Pregl (Srebro iz Modre špilje), Primož Suhodolčan (Živalske novice II. del), Bina Štampe Žmavc (Pogašeni zma), Janja Vidmar (Baraba) in Dim Zupan (Dežela odrezanih glav).

O nagrajenki ali nagrajencu bo odločala strokovna žirija v sestavi Tea Štoka, Suzana Tratnik, France Forstnerič, Ciril Zlobec, Jože Hudeček in Mitja Čander. Žirije ne sestavljajo le mladinski avtorji ali avtorice, s čimer so pri DSP-ju izrazili željo po presegajnju meje med literaturo za mlajše in starejše.

Nazaj h kakovostni literaturiPredsednik DSP-ja Vlado Žabot je pozdravil ustanovitev desetnice in opomnil, da na slovenski trg prihaja vse več cenenih vzorcev tuje literature, ki mlade bralke in bralce odmikajo od tistega, čemur je literatura med drugim namenjena - ohranjanju in preživetju identitete in jezika. Pri DSP-ju so prepričani, da je otroška in mladinska literatura temelj oblikovanja bralnih navad in ljubezni do branja, zato se jim zdi nerazumljivo, da kljub izjemni kakovosti ostaja skoraj neopazna v aktualnem in dolgoročnem vrednotenju knjižnega ustvarjanja. Stanovska nagrada, desetnica, pa po njihovem mnenju pomeni enega osnovnih korakov pri dokončnem izenačevanju statusa mladinske literature z nemladinsko.