Treba si je zapomniti, da rolerji niso le dober rekreacijski pripomoček, temveč so idealne za izboljšanje motoričnih sposobnosti in nabiranje kondicije. Ker so pravi požiralec odvečnih kalorij, jih tako ženske kot moški pridno izkoriščajo za oblikovanje telesa. Zato nikar ne bodite presenečeni, če boste po začetnem pretiravanju ugotovili, da obstajajo tudi hrbtne mišice in bolečine v njih ter da vam zimsko lenarjenje ni pobralo vseh zadnjičnih mišic.

Odločite se za dobro šolo rolanja

Po anketi, ki so jo naredili učitelji šole rolanja Hervisova šola Men se rola - najbolj nora šola, ki je pred dvema letoma nastala v okviru Zavoda za šport in rekreacijo Ljubljana ter jo vodijo Miro Škorjanc, Saša Deželak, Peter Poles in Borut Završan, se v njihovo šolo prijavi veliko takih ljudi, ki sicer dobro rolajo, samo ustaviti se ne znajo. Skratka ljudi, ki nočejo več imeti krast. Ekipa mladih, ambicioznih športnikov, ki bodo, kot pravijo, rolali do smrti, uporablja za širjenje rolarske mrzlice edini mednarodno priznani program poučevanja rolanja ICP*, ki ga je oblikovala in leta izpopolnjevala mednarodna organizacija proizvajalcev in prodajalcev opreme za rolanje IISA*. Starostne omejitve ni

Učitelji šole rolanja Men se rola pravijo, da starostne omejitve pri rolanju ni. "Najmlajši udeleženec je bil star tri leta in nekaj mesecev, najstarejša udeleženka pa je štela štiriinšestdeset let," je povedal Borut Završan. Učitelji omenjene šole rolanja organizirajo začetne, nadaljevalne in izpopolnjevalne tečaje za otroke in odrasle, zelo obiskan je tudi vrtec na rolerjih. "Učenje rolanja poteka prek zabavnih elementov iger, kar je dostikrat uspešno tudi pri odraslih," je povedal Miro Škorjanc. In če ste mislili, da je starše težko prepričati, da stopijo na rolerje, se motite. "Res je, da imamo za starše, ki pripeljejo svoje otroke na tečaj rolanja, vedno na voljo balinčke, človek ne jezi se in druge igre, vendar se jih vedno več odloči, da hkrati s svojimi najmlajšimi razvijajo svoje rolarske sposobnosti," je povedal Škorjanc. Dodal je, da so prav zato v svoj bogati program vpeljali tudi družinske tečaje. Če še niste prepričani, da vas bodo rolerji zasvojile, si rekreacijski rekvizit vključno z vso zaščitno opremo lahko izposodite pri njih.

"Udeležence že v začetnem tečaju poleg osnovnega gibanja, ustavljanja in zavijanja naučimo tudi skrivnosti vzdrževanja rolerjev, umetnost menjave koleščkov, na kaj moraš paziti pri nakupu rolerjev in zaščitni opremi, ki je v naši šoli obvezna," je povedal Peter Poles. En dan tečaja je namenjen tudi izletu v mesto, kjer se tečajniki spoprijateljijo z vsemi nadlogami, ki prežijo na rolarje (luknje, kanali, pesek, pločniki, klančine...). "Naši člani po začetnem tečaju obvladajo prvi in drugi rolarski korak, vozijo v `limonicah`, se ustavljajo z zavoro, v travi in pesku ter obvladajo paralelno zavijanje," je še dodal Poles.

Ko ste enkrat že zasvojeni z rolerji, vam šola rolanja Men se rola ponudi še nadaljevalni in izpopolnjevalni tečaj, kjer se tečajniki naučijo vseh vragolij, na seveda varen način.