Najtrofejenjši evropski klub CSKA, ki je v 80. letih osvojil vse, kar se osvojiti da, je morda zadnje sušno obdobje prekinil prav na 10. turnirju poletne lige na Bledu. Hokejisti, ki jih vodita legendarni Vladimir Krutov in slovenskim ljubiteljem dobro znani Irek Gimajev, niso pustili nasprotnikom nikakršnega presenečenja in so dosegli štiri zmage in prvo mesto. Kljub temu pa je potrebno pohvaliti tudi najboljša slovenska moštva, ki so se odlično upirala sicer izvrstnim hokejistom iz Rusije. Res je, da je pri Moskovčanih zdaj veliko mladih igralcev, ker jim vse izkušenejše kaj hitro poberejo bogatejši ruski klubi. Toda po besedah Ireka Gimajeva vsi skupaj upajo, da se bodo slabi časi ponovno spreobrnili v zlato dobo. Sicer pa s proizvajanjem dobrih hokejistov tako ali tako nimajo težav in Maxim Orlov je že naslednji, ki ga bodo "katapultirali" med najboljše na svetu v NHL ligo v moštvo Washingtona.

Na koncu pa se je izteklo tako, da so prav vse tri tekme zadnjega dne imele posebno tekmovalno draž. V tekmi za tretje mesto sta palice prekrižala ljubljanska kluba. Olimpija, ki je na tem turnirju igrala zdesetkana, je vendarle strla odpor Založanov in osvojila končno tretje mesto. Hokejisti iz predmestja Ljubljane so kar trikrat vodili, a na koncu ostali praznih rok. Njihov trener Josef Petho je tekmovanje takole ocenil: "Zadovoljen sem s prikazanimi igrami, vsekakor pa moramo biti v nadaljevanju bolj pozorni na igro v obrambi, saj smo bili nemalokrat za napake kaznovani." Trener državnih prvakov Marjan Gorenc je tretje mesto na turnirju ocenil takole: "Naš prvi cilj je, da kar se da hitro sestavimo moštvo in upam, da se bodo stvari vendarle uredile. Naši najizkušenejši so na turnirju zelo garali in so prav gotovo še kako izmučeni."

Tako, kot se je turnir začel, se je tudi končal. Lepo popolnjene tribune blejske dvorane so v finalu videle zasluženo zmago Moskovčanov, toda velikokrat so namenili aplavze tudi Jeseničanom. Pod taktirko Pavla Kavčiča se je očitno na Jesenice ponovno vrnil pravi hokejski temperament. Jeseničani so prikazali na trenutke vrhunsko igro, ki jim vliva veliko optimizma pred začetkom slovenskega prvenstva iz katerega želijo izvleči več, kakor v zadnjih sedmih sezonah, ko so vedno morali gledati v hrbet ljubljanskim hokejistom. Trener Pavle Kavčič je bil s prikazanim zelo zadovoljen: "Z igrami svojega moštva sem izjemno zadovoljen. Na ta turnir smo prišli sredi napornih treningov. To, kar sem želel videti od svojih igralcev, sem tudi dobil. Smo na pravi poti. Ko se bo reprezentanca vrnila iz Slovaške, bomo pogodbo podpisali še z Juretom Vnukom in Tomažem Razingarjem, ki bosta izjemni okrepitvi za naše moštvo. Sicer pa bo sezona dolga in težko je napovedati karkoli, saj bi se stvari kaj hitro lahko obrnile, če bi Olimpija pripeljala kvalitetne tujce in zapolnila trenutne vrzeli."

S turnejo po Sloveniji so bili nadvse zadovoljni tudi v ruskem moštvu in kaj lahko se zgodi, da jih bomo še videli v Sloveniji. Organizatorji HK Bled si zaslužijo vse čestitke za izvrstno organiziran turnir, na koncu pa so razglasili tudi najboljše. Priznanje za najboljšega vratarja je prejel ruski vratar Aleksej Sceblanov. Njegov soigralec Pavel Trakanov je bil izbran za najboljšega branilca. Najboljši napadalec je Jeseničan Toni Tišlar, najboljši strelec hokejist Slavije M Optime Boštjan Kos z 9 točkami (2 gola in 7 podaj). Pokal za najkoristnejšega in najboljšega igralca celotnega turnirja pa je dobil kapetan slovenske reprezentance Tomaž Vnuk.

Tekma za 5. mesto: Bled - Medveščak 0:4 (0:1, 0:2, 2:1).

Tekma za 3. mesto: Olimpija - Slavija M Optima 6:5 (1:2, 2:1, 3:2). Končni vrstni red: 1. CSKA, 2. Acroni Jesenice, 3. Olimpija, 4. Slavija M Optima, 5. Medveščak, 6. Bled.