Haider je prejel 16 glasov iz svoje stranke FPOe in štiri iz Ljudske stranke (OeVP). Ustanovnega zasedanja se je sicer udeležilo tudi osem poslancev iz vrst SPOe, ki pa se volitev deželnega glavarja niso udeležili.

Skrajno desničarski politik Haider, znan po svojih rasističnih izjavah, je tako že tretjič postal deželni glavar. Prvič je to mesto zasedel maja 1989, vendar je bil junija 1991 zaradi številnih spornih izjav odstavljen. Na položaj se je vrnil leta 1999 in nadaljeval s svojo sporno politiko, s katero je vzbujal pozornost tako domače kot mednarodne javnosti. Veliko prahu so dvignili njegovo srečanje z libijskim voditeljem Moamerjem Gadafijem in njegovi obiski pri nekdanjem iraškem predsedniku Sadamu Huseinu, v Sloveniji pa je znan predvsem po svojem nasprotovanju postavitvi dodatnih dvojezičnih krajevnih napisov na območjih, kjer na avstrijskem Koroškem živi slovenska manjšina.

Na današnji seji so volili tudi najvišje predstavnike deželnega zbora. Za predsednika deželnega zbora je bil znova izvoljen Joerg Freunschlag (FPOe), za podpredsednika pa socialdemokrat Hans Ferlitsch (SPOe) in Kurt Scheuch (FPOe). Freunschlag je prejel 26 od možnih 36 glasov podpore, Ferlitsch 25, Scheuch pa 20. Freunschlag velja za najstarejšega političnega sodelavca Joerga Haiderja in je položaj predsednika koroškega deželnega zbora prevzel pred petimi leti kot prvi nesocialdemokrat.

Ob začetku današnje ustanovne seje deželnega zbora je priseglo vseh 36 poslancev, od katerih jih je kar 17 novincev. Največ novih predstavnikov v deželnem zboru ima SPOe s sedmimi novi člani, sledi FPOe s šestimi novinci, OeVP pa je zamenjala le dva poslanca. V deželnem zboru je sicer sedem žensk.

V novem koroškem deželnem zboru bo tudi v prihodnje poslanec OeVP Raimund Grilc, ki se opredeljuje za "dvojezičnega Korošca". Slovenski kandidatki SPOe in Zelenih, Ana Blatnik in Zalka Kuchling v koroški deželni zbor nista bili izvoljeni je pa bila Blatnikova izbrana za poslanko v zveznem svetu, zgornjem domu avstrijskega parlamenta.

Na deželnozborskih volitvah 7. marca je FPOe s Haiderjem na čelu prejela 42,5 odstotka glasov in si s tem v deželnem zboru pridobila 16 mandatov. SPOe je dobila 38,4 odstotno podporo oziroma 14 mandatov, kar je dva mandata več kot v zadnjem mandatnem obdobju. Velika poraženka volitev je bila OeVP, ki je z dosedanjih 20,7 odstotka glasov podpore padla na 11,63 odstotka in ima le še štiri poslance. Dva mandata so dobili Zeleni.

V koroški deželni vladi, ki je po ustavi koncentracijska in v kateri je zastopana vsaka stranka, ki ima v deželnem zboru vsaj četrtino poslancev najmočnejše frakcije, pa imata FPOe in SPOe po tri deželne svetnike, OeVP pa enega.Pred začetkom današnje seje sta pozornost vzbudila kandidata Zelenih Rolf Holub in Barbara Lesjak, ki sta se do poslopja deželnega zbora pripeljala s kočijo. "Lastnik kočije naju je med predvolilno kampanjo vozil naokoli in obljubil nama je, da naju bo v primeru vstopa v parlament pripeljal tudi do deželnega zbora," je za agencijo APA pojasnil Holub.