Zanimivo, a statistika kaže, da sodi Slovenija v sam vrh informacijsko najbolje razvitih držav vzhodne Evrope. V množici poskusov oživitve nekdaj številnih kavarn v središču mesta (Evropa, Union), ki jih je zob spremembe sistema potisnil v prisilno zaprtje, se še vedno ni našel podjetnik, ki bi bil sposoben izkoristiti željo Ljubljančanov ali popotnikov po nenehnem dostopu do informacijskih virov. V turističnih vodniki je prava zmeda. Med podatki sta namreč še vedno dve cyber kavarni, ki pa si tega imena že dolgo ne zaslužita več. Klub na Kersnikovi 4 in cyber caffe klub Podhod. Slednji se, zanimivo, še vedno ponaša z imenom cyber caffe, pa čeprav tam že dolgo ni več moč najti osebnega računalnika. Podobno je tudi v Art cafeju na Slovenski ali kavarni Čerin, kaj šele, da bi lahko v slogu približevanja Evropi pričakovali kakšno škatlo v katerem od gledališč ali kinematografov. Ostajajo zgolj knjižnice, ki pa jih tujci zavoljo slabega oglaševanja povečini zelo težko najdejo.

Pionirski časi

A kolcanja po pionirskih časih galerije Kapelica, Zavoda za odprto družbo (OSI), centra za sodobno umetnost (SOROS) ali Ljudmile (Ljubljana Media Lab) bo menda v kratkem konec. Kiberkultura se bo v Ljubljani iz mladinskega avantgardnega podzemlja kmalu preselila v mestni maistream še enkrat ob podpori Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU). Prihaja namreč Kiberpipa. Kot pravijo na ŠOU, je zadeva še vedno "under construction", saj naj bi projekt v polni meri izvedli šele septembra. A interneta željni slovenski in tuji hekerji bodo nekaj zastonjkarskega računalniškega orodja deležni že od maja naprej. Takrat bodo namreč postavili server, nekaj terminalov, se igrali s tehnologijo in oblikovali izobraževalne in umetniške programe, pravijo. Nekaj terminalov bo (za začetek, pozneje sledi klet lokala, kjer bo strojna in programska oprema veliko bolj zmogljiva, op. av.) postavljenih v pritličju Metropola na Kersnikovi, a namenjeni bodo zgolj branju e-mailov in surfanju. Kar je najpomembneje, je, da je projekt neprofiten in vsem dostopen. V primeru navala bodo zadeve le nekoliko časovno omejili.

In kaj sploh je Kiberpipa? Kiberpipa je slovenski kibernetični center, domovanje sodobne kibernetične kulture. V središču Ljubljane je Kiberpipa odprt prostor za računalniško-komunikacijsko opismenjevanje in izobraževanje. Za spoznavanje in uporabo najnovejših računalniških tehnologij. Kiberpipa je osrednje prizorišče umetniških iskanj in izrazov kibernetične kulture. Je osrednji slovenski impulz v sodobnih informacijskih in komunikacijskih vezeh sveta. V njej se razvija aktivna pobuda za oblikovanje odprte informacijske družbe v Sloveniji, so zapisali pobudniki projekta. Razlogi zanj so seveda enaki, kot smo jih navedli prej. V Ljubljani namreč kljub razmeroma visoki slovenski informacijski pismenosti ni javnega dostopa do računalnikov. A to naj bi se spremenilo.