Predsednik Vladimir Putin, ki se je nato sestal z Rumsfeldom, je izrazil prepričanje, da bosta Washington in Moskva lahko rešila spor. Po ruskem mnenju bo ameriški ščit sprožil novo oboroževalno tekmo, saj bo izničil leta 1972 podpisani sporazum o protiraketni varnosti (ABM).

ZDA si prizadevajo za odpravo sporazuma ABM, ker želijo razviti sistem protiraketnega ščita, s katerim se želijo zavarovati pred "problematičnimi" državami, kot sta Severna Koreja ali Irak. Rumsfeld je Putinu pojasnil ameriško stališče, zaradi katerega ZDA želijo razviti protiraketni ščit. Posebej je omenil nevarnost terorističnih napadov in napadov z manevrirnimi raketami. Ruski obrambni minister Sergej Ivanov pa je po današnjih pogovorih z ameriškim kolegom Rumsfeldom dejal, da ga sogovornik ni prepričal o nujnosti opustitve sporazuma ABM.

Ameriški predsednik George Bush je Rusiji in drugim državam, ki nasprotujejo ameriškim načrtom o protiraketnem ščitu, obljubil posvetovanja. Na julijskem srečanju v Genovi sta se s Putinom dogovorila, da bosta pogovore o ameriških načrtih protiraketne obrambe povezala s pogajanji o zmanjšanju zalog jedrskega orožja. ZDA so si od tega dogovora obetale popuščanje v nasprotovanju Rusije. Moskva je prepričana, da bi ameriški protiraketni ščit ogrozil njeno strateško varnost. Rusija je v odgovor na morebitno ameriško odločitev o odstopu od ABM že večkrat zagrozila z novim oboroževanjem, ki pa si ga, kot opozarjajo analitiki, ne more privoščiti. Rusija je zadovoljna z obstoječo ureditvijo, je povedal ruski obrambni minister Sergej Ivanov. "Nikakršne želje nimamo, da bi opustili obstoječe sporazume," je dodal.