Kot smo že poročali, je (po informacijah, ki nam jih je dal poslanec, prometnika pa včeraj še ni bilo na delovnem mestu) delavec vztrajal, da mora imeti Kelemina na avtu nalepko garažne hiše oziroma naj mu izroči dokumente, in kljub zagotovilom, da bo naslednji dan uredil vse potrebno, poslancu ob pol enih ponoči ni dovolil odpeljati iz garažne hiše. "In tako sem znorel," nam je povedal poslanec SDS, ob tem pa dodal, da mu je žal, da je do tega neljubega dogodka prišlo. A "če dovolim, da mi podnevi vsi serjejo na glavo, tega ponoči ne bom dovolil. Sem Slovenec s trdnim karakterjem."

OD KLOFUT DO SPOLNEGA NASILJA

A očitno imajo tovrsten "karakter" tudi nekateri drugi predstavniki ljudstva. Spomladi lani je namreč Keleminov strankarski kolega Franc Pukšič na prireditvi Majske igre na Destrniku oklofutal svojo hčer. Javnosti najbolj v spominu pa je nedvomno ostal udarec s časopisom, ki ga je poslanec LDS Jelko Kacin namenil tedanjemu poslancu SDS Ivu Hvalici . Poslanci (na primer Tone Anderlič , Igor Omerza ) so bili sicer vpleteni še v nekatere druge pretepe, a so bili v teh primerih predvsem tepeni. Se pa naši parlamentarci večkrat znajdejo na straneh kronike tudi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Rekorder je nedvomno prvak SNS Zmago Jelinčič , pred osmimi leti je poslanec LDS Tone Anderlič napihal 2,08 promila, nekdanji poslanec Brane Eržen (v parlament je prišel kot član Jelinčičeve ekipe, kasneje pa zamenjal nekaj strank) ni le vozil pod vplivom alkohola, temveč je tudi povzročil nesrečo in pobegnil, v času poslanskega mandata pa je spolno nadlegoval eno od tajnic v državnem zboru. Reakcije strank in strankarskih kolegov na omenjena ravnanja so bile različne, a kakšnih posledic "izgredniki" niso utrpeli. SNS svojega predsednika vedno vzame v bran in ob vsaki vožnji (ali celo nesreči) pod vplivom alkohola slišimo, da gre za poskus onemogočanja predstavnikov edine resnične opozicijske stranke. V primeru Franca Pukšiča je vodstvo SDS obsodilo vsakršno nasilje v družini, še posebno nasilje nad šibkejšimi in otroki. Bolj vroče pa je bilo v LDS, saj je takratna poslanka LDS Ljerka Bizilj zahtevala Anderličev odstop z mesta vodje poslanske skupine. A to je bilo tudi vse - večina poslancev LDS je namreč menila, da je pravi kraj za reševanje alkoholne zgodbe sodnik za prekrške. Če pa pogledamo še, kako so sporna ravnanja ocenili volilci, vidimo, da so bili tako Anderlič kot Kacin in Jelinčič (Eržen na volitvah ni ponovno kandidiral, Pukšičevo vzgajanje hčerke pa se je dogajalo v tem mandatu) ponovno izvoljeni za poslance.

IZGREDNIKI NAJ SE ZAMISLIJO SAMI

In kako bo SDS ravnala tokrat? Kot nam je povedala članica izvršilnega odbora in tiskovna predstavnica Alenka Paulin , poslanci o Keleminovem izgredu še niso razpravljali, gotovo pa tak način komuniciranja ni primeren. "Gotovo je imel na voljo več načinov obnašanja, a izbral je način, ki ni primeren. Sama sem mu to že povedala in verjetno bodo tako storili tudi drugi." Na vprašanje, ali Pukšič in Kelemina še sodita na kandidatno listo SDS, je Pavlinova dejala, da je Pukšič zatrdil, da hčerke v resnici ni udaril, z zadevo Kelemina pa se morajo še podrobneje seznaniti. "Nasilniških oblik vedenja stranka v statutu nima opredeljenih kot razlog, da nekdo ne more kandidirati. Formalnega razloga za to, da nekdo ne bi bil kandidat, torej ni, res pa je, da obstajajo tudi moralni razlogi in po mojem mnenju nekdo, ki kaže nasilniške oblike vedenja, ne more biti primeren za to, da je poslanec." Če kdo, potem bi po mnenju Paulinove morali biti prav poslanci zgled državljanom, in to tudi po svoji značajski drži. "Strpni morajo biti ne le v besedah, temveč tudi v vsakodnevnem življenju in tudi takrat, ko so živčni, jezni, prizadeti. Incidentov s tem namreč ni mogoče opravičevati, zato bi se morali posamezniki nad takšnim ravnanjem sami zamisliti in se odločiti, ali bodo v politiki še aktivni ali ne. Ne nazadnje pa takšno obnašanje lahko sankcionirajo volilci." Paulinova se ne strinja z razmišljanji, da takšno ravnanje volilci nekaterih strank, med njimi tudi volilci SDS, bolj tolerirajo kot volilci drugih strank, oziroma je celo prepričana, da so njihovi volilci v določenih primerih še bolj občutljivi. Ne nazadnje tudi zato, ker je pri njih nekakšen moralni konzervativizem - tudi v pozitivnem smislu - bolj navzoč.

SLOVENCI NISMO HLAPCI

Politiki bi torej morali sami razmisliti, ali po takšnih incidentih še ostati v politiki, meni Paulinova. Pa bi torkov dogodek lahko vplival na to, da Kelemina na letošnjih volitvah ne bi kandidiral ali da bi morda celo odstopil kot poslanec? Poslanec SDS se je ob tem našem vprašanju najprej zgrozil, saj - kot pravi - se je komaj dotaknil obleke prometnika. "Ne bom odstopil, če drugi serjejo po meni. Samo pozitivno je, da ne pustim, da bi kdo hodil po meni. Saj Slovenci nismo hlapci." Kasneje pa nas je poklical nazaj in povedal, da bo morda vendarle odstopil. Iz nekaterih včerajšnjih novinarskih prispevkov je namreč ugotovil, da so mu pet dni sledili, kot bi bil kakšen gangster. Gre torej za konstrukt, ki je morda povezan z vodenjem preiskovalne komisije, ali pa je zadaj kaj povsem drugega. "Torej bi bilo morda res najbolje, da odstopim," je zaključil Kelemina. Branko Kelemina je včeraj začel razmišljati celo o odstopu - pa ne zaradi pretepa varnostnika, temveč ker je prepričan, da gre pri vsem tem za konstrukt, namerjen proti njemu. <%I> <%I> Foto: Bojan Velikonja/dokumentacija Dnevnika