V Veliki Britaniji obstajata dve šoli o sistemu odlikovanj in priznanj. Tradicionalni Angleži, ponosni na britansko preteklost, so prepričani, da ni nič narobe, ker sistem državnih časti in odlikovanj kaže prav na slavno britansko zgodovino, čeprav se včasih zdi, da nima nič s sedanjimi časi. Med največjimi odlikovanji, s katerimi lahko vladar odlikuje kakšnega svojega podanika, je "red hlačne podveze", odlikovanje je uveljavil kralj Edvard III. že davnega leta 1348. Gre za modro podvezo, na katero z zlatimi črkami piše: "Sram naj bo tistega, ki grdo misli." Odlikovanec nosi podvezo na levi nogi pod kolenom. Kdor si prisluži to odlikovanje, si hkrati prisluži tudi naziv viteza.

SPOMIN NA STARE ČASE

Tudi druga visoka britanska odlikovanja s svojimi naslovi spominjajo na stare čase. Med prvo svetovno vojno so ustanovili precej odlikovanj, ki s svojimi naslovi spominjajo na zdaj že nekdanji britanski imperij. Mednje sodijo odlikovanja viteza britanskega imperija, poveljnika britanskega imperija, člana britanske imperija in red britanskega imperija. Člane komisije je posebno motilo, da so odlikovanja razvrščena v pet skupin, vsaka od njih pa je bila nekoč namenjena le enemu družbenemu sloju. Tako ta odlikovanja Britance še zdaj delijo po razredih. Nekaj so sicer medtem že spremenili, sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja so odpravili možnost podeljevanja dednega plemstva ljudem, ki niso člani kraljevske družine. Še vedno pa podeljujejo dosmrtno plemstvo, Velika Britanija dobi vsako leto nove plemiče, ki si pred priimek lahko pripišejo "sir" ali "dame", njihovi naslovi pa niso podedljivi. Velika Britanija je tako še edina država na svetu s sistemom častnih naslovov in edina, ki si še ustvarja nove plemiče, čeprav le začasne. Člani komisije bi vse to odpravili, odlikovanja pa preimenovali. Tako naj bi namesto reda britanskega imperija podeljevali red Britanije ali red združenega kraljestva. Člani komisije so se tako odločili tudi zaradi vse večjega javnega nezadovoljstva s sistemom odlikovanj. Pred nekaj tedni smo izvedeli, da je v zadnjih desetletjih kar 300 zelo uglednih Britanskih državljanov zavrnilo odlikovanja, celo plemiške nazive, ker se jim je zdel ves sistem odlikovanj krivičen in staromoden.

ODVEČNA STAROMODNOST

Med tistimi, ki odlikovanj ali plemstva niso hoteli sprejeti, so bili rocker David Bowie, komik John Cleese, igralka Honor Blackman, slikar David Hockney, pisatelja Evelyn Waugh in Alan Bennet, pa tudi znana televizijska kuharica Nigella Lawson. V plemiča se ni pustil povzdigniti niti igralec Albert Finney, slikar L. S. Lowrey pa je bil celo petkrat predlagan za visoka odlikovanja, vendar je odlikovanje vsakič zavrnil. Ugledna igralka Helen Mirren je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja zavrnila odlikovanje, vendar je potem lani le sprejela plemstvo. Zdaj pa pravi, da je bila to njena huda napaka, saj se ji zdi neumno, da ji zdaj pisma naslavljajo "dame Helen Mirren", kajti sama v dna duše prezira sistem plemstva. Za nekatere sicer pravijo, da so zavrnili sprejem nižjega odlikovanja, da si ne bi pokvarili možnosti za plemstvo. Toda večina odlikovanj ni hotela sprejeti, ker se jim zdi britanski sistem odlikovanj krivičen in v njem nočejo sodelovati. Res pa je, da nihče med njimi ni javno razlagal, zakaj je zavrnil odlikovanje. Šele letos je o tem spregovoril rastafarijanski pesnik jamajškega rodu Benjamin Zephaniah, ko so mu ponudili red britanskega imperija. Kot je dejal, odlikovanje zanj ne bi bila čast, temveč žalitev, saj je v njegovem imenu tudi dvesto let britanskega nasilja nad njegovim ljudstvom in otokom. Komisija je predlagala tudi drugačno izbiro odlikovancev. Formalno odlikovanja podeljuje kraljica Elizabeta II., imena pa objavijo le dvakrat na leto, ob novem letu in na njen rojstni dan maja.

POLITIČNA IZBIRA

Vendar kraljica nima nobenega vpliva na to, kdo bo na seznamu. Imena izbira vlada, najprej njen oddelek za odlikovanja, končno pa premier. Kraljica jih le izroči odlikovancem. Vlada imena pogosto izbira po političnih merilih, zlasti ko gre za dosmrtne plemiče, saj s tem vpliva na sestavo lordske parlamentarne zbornice. Komisija zdaj predlaga, da bi moralo imeti pri izbiri odlikovancev več besede njihovo domače okolje. Mnogi pa menijo, da bi morali odlikovanja podeljevati le za humanitarno in dobrodelno dejavnost.