Simona Weiss je za zelo velik krog poslušalcev nedvomno prvo žensko ime slovenske zabavne glasbe. Trema se zato v teh dneh temu primerno loteva tudi nje, saj se po triletni odsotnosti zaradi rojstva drugega sina v velikem slogu in veličastno vrača na slovenske glasbene odre. Trdno je odločena, da boljša kot kdaj koli prej ponudi publiki najboljše od najboljšega. Računam nate, pravi na novem albumu in naslovno pesem s simbolnim naslovom namenja prav svojim poslušalcem, ki se bodo njene vrnitve veselili na njeni veliki slovenski turneji.

Enaka, a vendar drugačna

Tri leta o vas praktično nismo slišali skoraj ničesar, izjema je bila vaša odmevna medijska akcija zbiranja denarja za nakup inkubatorja za ljubljanski Klinični center. Šele v zadnjem času ste se spet začeli pojavljati v medijih.
"V tem času sem postala drugič mama. Kot sem sicer napovedala že pred Renejevim rojstvom, sem konec leta 2000 izdala še album Ena želja, nato pa se načrtno umaknila v zasebnost, dokler naj bi me sin potreboval. No, medijsko izjemen je bil v tem času le projekt zbiranja denarja za nakup inkubatorjev. Sedaj je Rene dovolj star, da že prenese malce moje odsotnosti, zato je napočil čas vrnitve in počasi bo potrebno spet na delo. Med svojim podaljšanim porodniškim dopustom sem pridno delala (poklic matere zahteva 24-urni delavnik), med drugim pa tudi zbirala ideje za novo zgoščenko."

Vrnitev je zagotovo najboljša z izdajo novega albuma.

"Seveda, saj se je nabralo tudi toliko lepih pesmi, da bi bila prava škoda, če ne bi bile objavljene. Navsezadnje je triletna odsotnost dolga doba tako zame kot tudi za moje oboževalce. Pogrešali smo se in zato že komaj čakam, da se vse priprave končajo in se spet v živo srečam s svojimi poslušalci. Vse te organizacijske stvari namreč terjajo več kot celega človeka in koncerti so le rezultat in končna podoba vloženega truda. Teh srečanj se neskončno veselim enako kot poslušalci, če sodim po njihovih spodbudah, klicih in pismih." Kakšna je torej vračajoča se Simona Weiss in njena nova zgoščenka?
"Enaka, a vendar nekako drugačna. Pesmi in besedila so seveda žanrsko takšna kot doslej, vendar je kljub temu nekaj sprememb. Sodelovala je nova ekipa, čeprav je ta album spet po dolgih letih glasbeno in tekstovno avtorsko povsem moj in možev. Besedila za vse pesmi sem kot vedno napisala sama, tokrat pa se prvič v svoji karieri pojavljam tudi kot avtorica glasbe kar pri dveh pesmih. Omenila bi še modernejše zvoke in aranžmaje pesmi, sicer pa je album v celoti gledano še vedno razpoznaven, tako da vsak poslušalec takoj ve, da sem to jaz. Pesmi so sicer živahne in optimistične, naslovna pesem Računam nate, ki jo že pospešeno predstavljamo tudi kot singel, pa bo za večino nekaj povsem novega. Tudi sicer je plošča stilsko mešana in če kaj poznam moje poslušalce, bo lahko vsaka od novih skladb hit. V skladbah je veliko mene in življenjskih izkušenj, s katerimi se lahko poslušalstvo poistoveti." Med pesmimi na novem albumu je tudi duet.
"Tokrat je z menoj zapel Kemal Monteno. Pesem Eno življenje je nastala povsem spontano. Najprej je bila narejena kot samostojna pesem, potem pa sva se po več letih po naključju srečala s Kemalom. Preskočila je, kot pravimo, pevska iskrica in že narejeno pesem sem morala dobesedno čez noč predelati v duet. Naj tudi povem, da Kemal poje v slovenščini in po mojem mnenju se je odlično odrezal." Ali lahko pričakujemo Kemala Montena tudi kot gosta na vaši turneji?
"Seveda, a ne bo edini. Končne priprave na turnejo so v polnem razmahu, postoriti moramo še tisoč in eno stvar, tako da o turneji lahko povem, da bo koncept drugačen kot doslej. Veliko bo humorja in presenečenj z gosti, ki ne bodo povsod isti. Program bo zelo mešan, mednaroden, za obujanje nostalgije pa bom poskrbela ob zvokih Boney M, s katerimi pripravljam tudi božični duet. Začeli bomo 18. decembra v Krškem, ker nam to prinaša srečo. Takoj zatem bo 21. december v Hali Tivoli v Ljubljani, 23. januar 2004 v mojem Mariboru, nato pa bomo nadaljevali po vseh večjih slovenskih mestih tja do pomladi. Celoten projekt smo pripravljali zelo skrbno in ničesar nismo prepuščali naključju. Prepričana sem, da bodo moji poslušalci zelo zadovoljni, saj bo vse skupaj paša za ušesa, oči in predvsem za dušo in srce. "

Vedno moraš iskati kaj novega

Že od nekdaj počnete v življenju naenkrat več stvari. Je vse to moč uspešno združevati z zasebnim življenjem, družino in celo z majhnim otrokom?
"Če je volja in če znaš organizirati ter usklajevati, gre, a je kljub temu težko. Tako družina kot tudi kariera namreč zahtevata celega človeka in če želiš oboje, ne sme biti polovičarstva. Ne bom se pritoževala, saj je izziv živeti polno in kakovostno. Energijo za delo črpam od družine, prav tako kot jo za nadaljnjo pevsko pot črpam od publike." Menite, da se je med vašo odsotnostjo kaj spremenilo na sceni?
"Mislim, da ne in da se ni zgodilo nič posebej pretresljivega. Siddharta in Bepop so seveda neka povsem druga zgodba, ki mene ne zadeva preveč, ker izvajam drugačno glasbo od njihove." Kako pa sinova spremljata vaše postopno vračanje na sceno?
"Simon je že vajen, saj je starejši ter samostojnejši, lažje razume in vse skupaj sprejema kot malo drugačno mamino službo od običajne. Rene je še premajhen in ker sem bila toliko časa samo z njim, zdaj tudi težje sprejema moje postopno vračanje v glasbeno življenje. Prav nič mu ni všeč, ko me ni." Simona Weiss se torej vrača v polnem sijaju in boljša, kot kdaj koli prej?
"Ha, ha, seveda, kajti če sama ne bi verjela v to, kar delam, le kdo bi potem verjel? Za vrhunsko ponudbo občinstvu je potrebnega mnogo dela, če si odsoten toliko časa, kot sem bila jaz, še toliko bolj. Ampak zdaj sem spet tukaj in iskreno priznam, da mi je všeč. Novega je veliko, da pa ne bi bilo vsega naenkrat preveč, sem za svoje poslušalce med drugim uvedla tudi odzivnik z vsemi informacijami o mojem delu na nekomercialni liniji 040 939 393. Tudi spletno stran bo res potrebno dokončno urediti. Tako bodo moji poslušalci lahko kadar koli sproti izvedeli vse v zvezi z menoj."