Strokovnjaki iz Morske biološke postaje v Piranu, ki nadzorujejo naš košček morja, so v njem opazili le meduze, ki so se razvile v prekomernih količinah. Na vodni površini pa niso opazili sluzi. Slednjo so v manjših količinah v okolici Rovinja opazili hrvaški strokovnjaki, prav tako pa so jo v prvih treh tednih junija opazili ob italijanski obali. Vendar strokovnjaki menijo, da to ni zaskrbljujoče.

V posebnem poročilu, v katerem so zbrali podatke iz vseh treh držav, so zapisali, da je na to precej vplivalo vreme, ki je preprečilo, da bi se sluz razvila v prekomernih količinah. Zanimalo nas je, kako je s fekalnim onesnaževanjem našega morja, saj se že dlje časa ve, da kanalizacijski izpusti v naše morje niso urejeni tako, kot bi morali biti. Na to so opozorili tudi mednarodni organi, ki so Sloveniji naložili, da mora do leta 2005 ustrezno poskrbeti za izpuste in čistilne naprave, saj v nasprotnem primeru kopališča in marine ne bodo več dobile mednarodnega ekološkega znaka modra zastava, ki je simbol za čisto, urejeno in varno kopališče oziroma marino.

Vodja oddelka za higieno na ZZV Koper Neva Furlan je pojasnila, da so letošnji rezultati kar ugodni. "Zgodi se, da je včasih na kakšnem mestu odvzema za malenkost preseženo katero od meril, vendar ni to nič usodnega oziroma nenavadnega," je včeraj pojasnila Furlanova, ki je dodala, da vzorce vode tudi letos enkrat na teden jemljejo vzdolž vse slovenske obale na 32 odvzemnih mestih.