"Zaradi brezupnega zdravstvenega stanja se je odločila, da si bo sama vzela življenje," so zapisali v sporočilu. To naj bi Kohlova zapisala v poslovilnem sporočilu svojemu možu, dvema sinovoma in prijateljem. Kohlu so ob smrti soproge že izrekli sožalje nemški predsednik Johannes Rau, nemški kancler Gerhard Schröder in nekdanji ruski predsednik Mihail Gorbačov.

"Hannelore Kohl je bila vedno pomembna osebnost. Zaradi svojega ostrega in jasnega razuma, zavzetosti in modrosti je bila deležna velike pozornosti," je v Berlinu dejal Rau. "Gotovo jo je bolelo, da ni mogla storiti nič proti svoji hudi bolezni," je še menil nemški predsednik. Schröder je v svojem imenu in imenu svoje žene Doris izrazil globoko spoštovanje do dela Hannelore Kohl. Gorbačov pa je Kohlovo označil kot "čudovito žensko".

Hannelore Kohl je zadnjih sedem let trpela za hudo alergijo na svetlobo, zaradi česar že dolgo ni zapustila svojega doma ali videla dnevne svetlobe. V zadnjem času je imela vedno hujše bolečine. Zaradi bolezni se tudi ni udeležila nedavne poroke enega od dveh sinov v Turčiji. Bolezen se je pojavila po zdravljenju s penicilinom, možnosti za ozdravitev pa so bile po besedah pokojne majhne.