Ves teden so se udeleženci slikarskega popotovanja družili tudi v Naši hiši na robu Mengeškega polja, kjer so prebivali. Da je bilo nekoliko bolj tesno kot ponavadi, jim je bilo le še bolj všeč, saj jim tako ni bilo niti za trenutek dolgčas. "Pa tudi nekaj tujih besed smo se naučili," je vzneseno povedala Maja Osolin , ki živi na Rovah in za njo skrbi sestrična. Udeleženci srečanja iz tujih dežel so ji bili zelo všeč, ker so tako živahni, ker radi plešejo in pojejo. Sama najraje dela kapalke za oči, v INCE Mengeš to počne že tretje leto. Rada tudi riše, zato se je z veseljem prijavila tudi za to slikarsko kolonijo. Najraje riše naravo in hiše, ljudje pa ji največkrat ne uspejo najbolje, je samokritično dodala.

ŽIVAHNA ANNELIES

Med skupino sedmih udeležencev in treh spremljevalcev iz Nizozemske je ves teden po živahnosti in dobrovoljnosti izstopala Annelies Hollink , ki v življenju najraje dirigira, rada pleše, piše pesmi, slika in tudi zapoje. Njene slike so krasile že marsikateri nizozemski razstavni prostor in še marsikje drugje so jih imeli priložnost občudovati, saj so člani Artistiek Galerie Atelie iz Hengeloja letos razstavljali celo v ZDA. "V naši ustanovi se z umetnostjo preživljamo," je povedal njihov vodja Edo Zupan , po rodu z Vrhnike. Dodal je, da zato njihovim gojencem pravijo poklicni umetniki, zaslužiti pa pomagajo približno šest odstotkov stroškov delovanja njihove ustanove. Največ zaslužijo z izposojo slik, precej pa navržejo gledališke predstave, ki jih prav tako pripravljajo. Iz ustanove Lebenshilfe iz avstrijske Koroške se je likovnega popotovanja udeležilo sedem gojencev in dva spremljevalca. Angeliki Rauter je bilo všeč tako na pikniku na Vrhniki kot v Loki, na Mengeški koči, v Termah Snovik, najlepše pa na Veliki planini. Zelo rada igra flavto, slika pa najraje pomlad, jesen in nevihte. Učenci OŠ Ivana Cankarja z Vrhnike, Sanel Hodžič in Toni Menart iz Logatca ter Borut Rogelj iz Gorenje Brezovice so se odločili, da bodo slikali živali.

PROJEKT BODO PONOVILI

Helena Bezjak , vodja bivalne enote Naša hiša in projekta slikarskega popotovanja, je povedala, da so bili udeleženci tako zadovoljni, da bodo poskusili projekt ponoviti tudi prihodnje in še kakšno leto. Seveda, če jim bo uspelo pridobiti denarno pomoč; letos je bil njihov projekt sprejet v program Mladina, ki ga pripravlja nacionalna agencija Movit. Po njeni oceni so slikarska dela udeležencev osupljivo izjemna, tako portreti kot krajine ali zgolj motivi nanašanja barv. Večina udeležencev je slikala z oljnimi in akrilnimi barvami, radi pa so se preizkušali tudi v monotipiji. Njihove stvaritve bodo najprej na ogled v Mengeški koči, junija na Vrhniki, septembra v Celovcu in oktobra v Hengeloju.