"Najbolj sem se bal Angleža Martina Coxa (6. mesto), pa močnih Francozov, ki so zelo hitro potegnili na startu. Tudi moj veliki prijatelj in do nedavno največji konkurent Avstrijec Helmut Schmuck (4. mesto) kljub 38 letom še ni za odpis," se je razgovoril novodobni svetlolasi Italijan Antonio Molinari. "Če je bil petek zame slab dan, ko je Trento izgubil kandidaturo za naslednje evropsko prvenstvo proti Portugalcem, je tokrat toliko večji. Vesel sem, da mi je v takih razmerah uspelo izboljšati lastni rekord proge. Čeprav le za 2 sekundi," je povedal Molinari, ki ne uporablja višinskega treninga. V svoji zbirki je enemu naslovu svetovnega prvaka dodal še tretji naslov evropskega prvaka, ob tem pa ima še dve drugi mesti (obakrat je bil prvi koščeni Schmuck) in eno tretje. Enkrat ni nastopil.

Prvo presenečenje, ne pa tudi glede okoliščin na progi, je z drugim mestom pripravil Slovak Martin Bajčičak. Tisti, ki smo progo preizkusili, smo stavili nanj in Avstrijca Koglerja, lanskega svetovnega podprvaka, ki pa je razočaral s 13. mestom. Drsečo podlago, kjer je potrebno dobro odrivanje na kamenju in koreninah, je po postavi čokat vrhunski smučarski tekač iz Štrpskega plesa, znal odlično izkoristiti. "Na ravninskem delu sem bil šele 15. Nisem hiter atlet. Vse sem pridobil v zadnjih petih kilometrih. Trening na turnih smučeh se mi je obrestoval. Nisem želel biti znova četrti kot predlani. Salt Lake City? Med deset najhitrejših je cilj," je povedal Martin Bajčičak. Gusar z rdečo rutko je zaostal le 14 sekund.

Bron je osvojil nekdanji mladinski svetovni prvak Francoz Raymond Fontaine. Nad vrstnikom iz tihomorskega otoka Re Union sta bili navdušeni predvsem sestri Hižar, ki imata otok njunega največjega uspeha (svetovni ekipni mladinski prvakinji) v zelo lepem spominu. "Je pa res srečko, ker živi tam, ga moram vprašati...," smo prisluhnili. Raymond je bil hitro za. April 2002. "Ima veliko hišo, kar obe pridita," je dodal še francoski trener, zadovoljen po ekipni ženski zmagi in moškem srebru. Dobrih tisoč gledalcev je na vrhu smučišča v Tihi dolini po 9 kilometrih in 1200 metrih višinske razlike ter 56:30 minute v ženski konkurenci prvo zagledalo Rusinjo Svetlano Demidenko. V tretjem poskusu na evropskem prvenstvu, lani 4. in predlani 6., je ciljala na vrh, čeprav je doma iz ravninskega Nišni Novgorog ob reki Volgi.

"Specialni trening sem opravila na Kavkazu. Konkurence verjetno nisem presenetila, saj sem že bila blizu. Končno mi je uspelo. Dobro si bom zapomnila te planine," je dejala simpatična Rusinja. Rekord proge je popravila za 31 sekund. Kar 10 dni (!) je Slovenijo spoznavala srebrna Škotinja Angela Mudge (+ 38 sekund). "Prišla sem neposredno iz Innsbrucka in trenirala. Res je ljubka vaša dežela. Na tekmi je bilo drseče," pravi 31-letna, lanska svetovna prvakinja, doktorica kemije, lani na Krvavcu prav tako druga za Kolumbijko Olarte. Bron je pripadel drobceni Belgijki Catherine Lellemand (150 cm, 38 kg).