Odvetnik iz Montreala, ki je prejšnji teden dopolnil 59 pomladi, je znan po tem, da ima veliko izkušenj. Pri pridobivanju teh si je nabral tudi veliko nasprotnikov, poleg tega pa bo prav zaradi njega "bitka" za predsedniško mesto še bolj tesna in zanimiva. Ostali kandidati so še Belgijec Jacques Rogge, Američanka Anita DeFrantz in Madžar Pal Schmitt. Kandidatni listi naj bi se v torek pridružil še Kim Un-yong iz Južne Koreje. Zadnji rok za oddajo kandidature je 10. april, volitve pa bodo julija v Moskvi.

Poundova naloga je bila, da se je pogajal za pravice televizijskih prenosov olimpijskih iger. Postal je ena najvplivnejših oseb pri MOK, od leta 1996 do 2000 pa je bil tudi podpredsednik. Poleg tega je tudi prva oseba Svetovne protidopinške agencije (WADA). Kanadčan je vodil tudi preiskavo v zvezi s podkupovalnimi aferami v Salt Lake Cityju, zaradi katere so izključili oziroma je moralo odstopiti deset članov MOK.

Kanadčanova prva olimpijska izkušnja se je zgodila pred več kot 40 leti, ko je plaval za svojo državo v Rimu, na 100 metrov je končal na šestem mestu in četrtem v štafeti. Kanadskemu olimpijskemu komiteju se je pridružil leta 1968, leta 1977 pa je postal njegov predsednik. Že naslednje leto je bil član MOK, leto pozneje pa v izvršnem odboru. Ena njegovih prvih nalog je bila pogajati se za TV pravice OI. Mnogi menijo, da je bila njegova sposobnost pogajanj ključnega pomena za širitev olimpijskega gibanja. Samo za primer, televizijske pravice za OI v Atenah leta 2004 je prodal za 1,6 milijarde dolarjev. Na generalni skupščini MOK volitvah v Moskvi bo glasovalo 120 članov po večkrožnem sistemu. Kandidat z najmanj glasovi bo izpadel, vse dokler se ne bosta v finalnem izboru pojavili dve imeni, po 21-letni vladavini Samarancha pa bo zmagovalec tisti, ki bo dobil večino. Nemški časnik Sport Intern je že napovedal potek volitev. Po njihovem mnenju bo v prvem krogu dobil največ glasov Kim (40-42), sledili pa mu bodo Rogge (37-39), Pound (18-20), DeFrantz (9-12) in Schmitt (3-6).