Vodja oddelka za gradbene zadeve na koprski upravni enoti Alenka Peroša je pojasnila, da je v primeru Supernove naložbenik Immorent Beta (slovensko podjetje v lasti tujcev, op.a.) dobil gradbeno dovoljenje, pred otvoritvijo pa so pristojni opravili tehnični pregled objekta. Stvari so se zapletle, ker bi moral naložbenik že na tehničnem pregledu predložiti pogodbo o tem, kdo je glavni izvajalec del.

POGODBA JE POMEMBNA

Očitno pa je bil izvajalec "na papirju" eden, dejansko pa so gradili drugi, zato se (predvsem finančni) odnosi med njimi radi zapletejo. Pogodba je za upravno enoto pomembna zato, ker lahko na njeni podlagi v primeru nepravilne izvedbe del in iskanja odgovornosti najdejo odgovornega izvajalca. Ko jo bodo dobili, bodo izdali uporabno dovoljenje. Ker pa objekt nima uporabnega dovoljenja, si lahko v primeru nezgode v objektu oškodovani obiskovalec "rezervira kar počitnice na Havajih", saj bi lahko zahteval veliko odškodnino prav zaradi tega, ker objekt nima uporabnega dovoljenja in je uradno še vedno gradbišče.

TRŽNI INŠPEKTORJI NE UKREPAJO

Gradbeni inšpektor Bojan Zadel je izdal naložbeniku Supernove že lani po otvoritvi prvič odločbo o tem, da mora pridobiti uporabno dovoljenje najkasneje do konca leta. Ker tega ni storil, je izdal pred tremi tedni odločbo o takojšnji prepovedi uporabe objekta, na katero se je naložbenik pritožil na drugostopenjski organ, s čimer zavlačuje postopek. Kljub temu vse prodajalne in lokali v objektu ves čas nemoteno poslujejo. Koprski tržni inšpektorji pravijo, da ne morejo ukrepati, ker je to storil že gradbeni inšpektor, dveh postopkov o isti stvari pa, kot trdijo, ne morejo voditi. Uporabnega dovoljenja na koprski upravni enoti do zdaj niso še izdali niti za prenovljeni hotel Koper. Terme Čatež so ga celovito prenovile že sredi leta 1999, vendar koprska upravna enota za hotel še do danes ni izdala uporabnega dovoljenja, ker instalacije niso izvedene v skladu z načrtom, ki je bil podlaga za izdano gradbeno dovoljenje. Na mestu je vprašanje, ali bi se tudi v primeru pravilno izvedenih instalacij z bakterijo legionarske pljučnice okužil nemški gost, ki je bival v tem hotelu in umrl lani 30. julija v izolski bolnišnici. Gradbeni inšpektor Bojan Zadel , ki v primeru hotela Koper še ni ukrepal, pravi, da zavarovalnica v primeru uveljavljanja odškodnine najprej preveri, ali je bilo za objekt izdano uporabno dovoljenje.

TUDI BLOKI BREZ UPORABNIH DOVOLJENJ

Tako bi bilo tudi v primeru novozgrajenih kinodvoran Kolosej, če bi se karkoli zgodilo. V tem primeru sicer zadeva menda ni tako pereča, ker je bil tehnični pregled uspešno opravljen in je samo stvar časa, kdaj bodo pristojni napisali uporabno dovoljenje. Če bi bili inšpektorji dosledni, pravijo, nas veliko ne bi smelo stanovati niti v svojem stanovanju, saj za mnoge stanovanjske bloke ni bilo nikoli izdano uporabno dovoljenje. Na vprašanje, zakaj ostreje ne ukrepajo, se inšpektorji izgovorijo z obilico zadev, ki se vlečejo že leta. Zato ukrepajo večinoma na podlagi prijav ali kadar jih kaj zares zbode v oči. Kdaj bodo odstranili 129 objektov v piranski občini, ki jih po sanacijskem načrtu ni bilo mogoče legalizirati, si inšpektor Zadel ne upa napovedati, saj na vsem obalnem območju delujejo le štirje gradbeni inšpektorji. <%PODNASLOV>V primeru poškodbe v objektu brez uporabnega dovoljenja lahko oškodovanec zahteva visoko odškodnino. <%PODNASLOV>