Njihovo uporabo so dobro poznali že stari Egipčani, ki so timijanovo eterično olje uporabljali pri balzamiranju svojih pokojnih, medtem ko so ga Grki potrebovali za očiščevanje svojih svetih hramov. Sodobno ime je aromaterapiji dal v začetku 20. stoletja francoski kemik Rene-Murice Gattefosse. Duša te terapije so eterična olja, ki jih pridobivajo pri destilaciji z vodno paro; na ta način se iz 700 kilogramov listov vrtnic dobi le kilogram rožnega olja, s stiskanjem pa pridobivajo predvsem eterično olje iz agrumov. Veliko dela je potrebnega, lahko zapišemo, da lahko uživamo ta dar narave, ki je končni produkt rastlinske presnove. Ne samo, da se rastline z njimi ščitijo pred škodljivimi glivami in bakterijami, ampak so jim tudi v pomoč pri opraševanju, saj z njimi privabljajo žuželke. Tako na primer spomladi lahko vonjamo močno dišeče hijacinte, poleti pa lipovo cvetje; obe rastlini vsebujeta veliko eteričnega olja.

VONJ VPLIVA NA ČUSTVA

Ljudje z vohom zaznavamo prijetne vonjave prek sprejemnikov za voh, ki prenesejo impulz do možganskega središča vonjanja, ki je najbolj prvobiten del možganov, imenovan tudi limbični sistem. Ta je za živali najpomembnejši, pri človeku pa so ga izpodrinila druga možganska središča. Toda kljub temu je ostal pomemben pri našem čustvenem in spolnem življenju, napadalnosti, lakoti in žeji, skratka pri povsem osnovnih življenjskih funkcijah. Na vse omenjene, pa tudi na kaj drugega, je mogoče vplivati z eteričnimi olji.

AROMATERAPIJA DOMA

Ko se začnemo ukvarjati s to dišečo dejavnostjo, si je treba priskrbeti sestavine. Priporoča se nakup kvalitetnih osnovnih eteričnih olj. Za začetek sta dovolj na primer sivka, ki nas pomiri, in rožmarin, ki nas okrepi. Potrebujemo še dišečo svetilko, v katero natočimo malo vode in nekaj kapljic eteričnega olja. Še nekaj nasvetov: za krepitev miselne koncentracije uporabimo limono in rožmarin, sivka in melisa pa nam bosta pričarali prijeten spanec. Drugi način aromaterapije je uporaba olj pri masaži. Osnovnemu olju dodamo nekaj kapljic vrtnice. S tem oljem zmasiramo hrbet ter tako pomagamo pregnati telesno napetost in glavobol. Ne samo, da je topla kopel z nekaj kapljicami rožmarina primerna v mrzli zimi, ampak je celo primerna za tiste z bolečimi sklepi. Ko imamo polna pljuča ali smo prehlajeni, si pripravimo inhalacijsko mešanico iz bora in smreke. Opekline so neprijetna stvar, vendar nam bo obkladek z nekaj kapljicami rmana pomagal k hitrejšemu izboljšanju. To je le nekaj nasvetov uporabe prijetnih vonjav, vendar si lahko s temi preprostimi in nežnimi darovi rastlinskega sveta popestrimo življenje. Znanost, ki danes preučuje predvsem kemijsko sestavo eteričnih olj, je na primer timijanovemu eteričnemu olju pripisala, da zaradi vsebnosti timola zavira rast skoraj vseh bakterij.