Minister v milnici

Pred leti je Stojan v oddaji Super Pop sklepal stave z znanimi ljudmi in marsikomu je ostalo v spominu, kako je tedanji obrambni minister Alojz Krapež moral za kazen skočiti v bazen z milnico. Nekaj mesecev kasneje je bil prisiljen odstopiti, da pa je do tega prišlo tako hitro, je deloma pripomoglo tudi njegovo kopanje v televizijski oddaji. Po Auerjevem umiku v Maribor in ob njegovih načrtih za postavitev velike pivnice smo v Nedeljskem dnevniku objavili intervju, v katerem je rekel, da ne bo nikoli natakar. In v povezavi s tem je bila sklenjena tudi stava. Stojan je bil prepričan, da se bo v kratkem vrnil na televizijske ekrane, in je obljubil, da če se to ne bo uresničilo v letu dni, bo šel za en dan v pivnico za natakarja. V primeru, da pa bi stavo dobil, bi "šef natakarjev" postal novinar Nedeljskega. Stavo je Auer izgubil, v letu dni se ni zgodilo nič, po dveh letih je prvič vodil prireditev, ampak samo eno (Miss 2000), minulo nedeljo pa je po dveh letih spet vodil veliko božično-novoletno prireditev v dvorani Tabor, ki jo je napolnil do zadnjega kotička, kar pomeni skoraj 5000 gledalcev, in tako je prišel tudi čas, da izpolni kazen zaradi izgubljene stave.

Gostji in natakar

Pivnice nima, danes pa je lastnik, direktor in voditelj na mariborskem Radiu Net in tako smo morali najprej poiskati restavracijo. Odločili smo se za Terme Zreče, kjer se je v zadnjih desetletjih marsikaj spremenilo in danes postajajo vodilno vsestransko zdravilišče z vse bolj zahtevnimi gosti, domačimi in številnimi tujimi. "Pri nas imamo odlične natakarje in kuharje, ampak za pravega se vedno najde mesto. Dobrodošli pri nas na predbožični večerji, na kateri se boste lahko prepričali tudi o naši ponudbi. Ampak, že vnaprej vam povem, da nekateri natakarji radi pravijo, da je lažje opraviti maturo, kot pa prakso v našem hotelu, in tudi vašega ‚kelnarja’ ne bomo nič ‚šparali’," je našo prošnjo za sodelovanje pozdravila direktorica Terme Zreče, Marija Deu - Vrečer. Restavracija izbrana, nekaj posebnega pa morajo biti tudi gosti. Lahko bi se odločili za številne znane osebe, ki redno preživljajo dopust v Termah, vseeno pa smo se raje odločili za dve dami, ki sta z Nedeljskim dnevnikom povezani na svojevrsten način. Simona Zoffel iz Polzele in Marija Hržica iz Celja sta leta 1996 kot mladostnici sodelovali v prvi Zlati ribici, ki smo jo tedaj izpeljali tudi s pomočjo Stojana Auerja, in tako smo se odločili za njiju. Danes obiskujeta Univerzo v Mariboru, prva smer tekstilne tehnologije, Marija pa računalništvo in informatiko, takrat pa sta bili mladenki, ki sta skoraj omedleli, ko sta zagledali Stojana Auerja in še posebej Nicka iz skupine Back Street Boys. Nismo pa jima povedali, kakšno presenečenje ju čaka, ampak smo ju le povabili na večerjo. Kmečka soba v hotelu Terme je slavnostno okrašena, hotel je skoraj že zaseden, čeprav se še vedno dobi nekaj prostora, in podobno velja tudi za silvestrovanje, smučišče Rogla pa je tudi že v polnem zagonu. Marija je prinesla album fotografij z oddaje Poglej in zadeni in s Simono sta obujali lepe spomine.

Auerjev dvojnik

"Dober večer, gospodični. Vaše želje, moj ukaz, najboljše v naši hiši pa čaka na vas!" ju je zmotil natakar. Zavzeti s klepetom ga sprva sploh nista pogledali, potem pa je Marija dvignila pogled in ušlo ji je: "Jezus, Stojan!" Natakar pa je profesionalno nadaljeval: "Lahko vama ponudim naš silvestrski meni, ki, mimogrede, obsega 58 različnih jedi, od tega 23 predjedi, 18 glavnih, deset tort in štiri jutranje poobedke." Najprej sta bili prepričani, da imajo v hotelu Terme Auerjevega dvojnika, vendar se naš natakar ni mogel zadržati in se je zasmejal: "Veste kaj, moji dami, vedno sem govoril, da ko bom velik, bom natakar, in sedaj se mi je želja uresničila," se je pošalil, jima za predjed predlagal flambirane palačinke in odličen morski list za glavno jed, šampanjec za sladico in zdravico ter kasneje še modro frankinjo. Le prisotnost reporterja ju je prepričala, da pred njima ne stoji dvojnik, ampak pravi Stojan Auer.

Terme Zreče

Marija in Simona sta se predali Stojanovi izbiri, natakar je odhitel v kuhinjo, k našima gostjama pa je prisedla direktorica Term Marija Deu - Vrečer in klepet je hitro stekel. O popularnih skupinah, o tem, kaj vse se je v zadnjih letih spremenilo v Termah in predvsem, kaj pripravljajo za božične in novoletne praznike. Letos so že tako odlično zdravstveno dejavnost in številne specialistične ambulante okrepili še z ultrazvočno diagnostiko. Terme Zreče so primerne za oddih in zdravljenje kot tudi rekreacijo, vse bolj popularen pa je tudi njihov program welnessa, gibanja za dobro počutje, številni njihovi gosti pa prisegajo na aktivni dopust in kombinacijo smučanja ter kopanja v notranjem in zunanjem bazenu. Za božične počitnice imajo le še nekaj prostora, prav tako za novoletne, obljubljajo pa, da bodo nekaj posebnega. Tako zaradi silvestrske večerje (all inclusive) kot bogate zabave. Celotedensko dogajanje pa bodo popestrili s številnimi prireditvami vse od nočnega kopanja v soju bakel naprej. "Novo leto moraš pričakati slavnostno in primerno trenutku, s plastičnim kozarcem pa res ne smeš stopiti v leto, ki prihaja. Silvestrske prireditve na prostem so naredile veliko škodo nam gostincem, frizerjem in šiviljam, se pa vse več ljudi odloča, da preživijo najdaljšo noč trenutku primerno. Na primer pri nas," je pripovedovala direktorica, medtem ko je zadaj v kuhinji novega ‚kelnarja’ uvajal natakar Jon Idvorjan .

Odlični učenec

"Danes je dober natakar vreden zlata in dobra hrana dobi tisti pravi okus le s primerno postrežbo. Ljudje radi pravijo, da je uživanje hrane obred, ampak pravo vrednost ji da šele dober natakar, ki mora obvladati številne detajle in iz celotne strežbe narediti ritual, ki ga vsi vidijo in uživajo ob njem, pa vendar ga skoraj ne opazijo. Še tako dobra hrana ob neprimerni postrežbi izgubi svoj okus in tega se pri nas v Termah še posebej zavedamo," mu je razlagal Jon Idvorjan. Ko se je Stojan leta 2000 vrnil na oder, ni imel posebne treme, imel pa jo je tokrat. Jon mu je vse razložil, Stojan pa vseeno ni bil povsem prepričan, kako mu bo šlo od rok flambiranje palačink. Očitno pa je dober igralec in gostji njegovih težav sploh nista opazili. Poleg mize je segrel maslo, dodal sladkor in limonin ter pomarančni sok ter pečene palačinke. Flambiranje s konjakom mu je uspelo z nekaj težavami, saj konjak ni in ni hotel zagoreti, vse skupaj pa je dekoriral z mandarinami in kiviji in se je povsem solidno obnesel, razen če odmislimo to, da je vmes nekajkrat dvignil telefon. Najprej ga je klical Goran Karan , potem pa še Ivica Šerfezi.

Gostinska kvalifikacija

Za natakarja dela nikoli ne zmanjka in med čakanjem na glavno jed, morski list, je Stojan v kuhinji s krpo brisal pribor, damama postregel z buteljko modre frankinje, Jon pa mu je še pred tem dajal navodila o odpiranju steklenice in celo o tem, da natakar vino, ki ga sam priporoči, kot ga je tokrat Stojan, sam najprej pokusi, in to za mizo. Vseeno pa je navodila glede pokušanja vzel preveč dobesedno in si natočil kar poln kozarec. Pri glavni jedi pa se je resnično izkazal. Če je bil prej še nekoliko neroden, se je ob razkosavanju ribe dobesedno prebudil in opravil delo kot pravi profesionalni natakar, vmes pa kramljal z gospodičnama o nekdanjih in današnjih časih: "Veste, imam celo gostinsko izobrazbo. Konec osemdesetih let sem za odprtje diskoteke potreboval gostinsko kvalifikacijo, ki sem jo potem za nekaj sto mark opravil v dveh dneh v Opatiji." Riba je bila odlična, postrežbo lahko samo pohvalimo, Stojan pa je odložil natakarski brezrokavnik in sedel poleg Marije in Simone, ki sta ga spraševali, če ima kaj nostalgije po starih časih in oddaji Poglej in zadeni. "Glasbene šove pogrešam zato, ker na televiziji nimaš kaj gledati. Včasih smo šli v korak s svetom, sedaj pa smo spet nekaj let za njimi, zaprti za svojimi plotovi. Sem na Radiu Net in mariborski televiziji v polnem pogonu in še vedno imam tesne povezave z različnimi glasbenimi producenti in menedžerji. Pevci se menjavajo, agenti pa ostajajo isti. Na Radiu Net imamo največji studio, razpolagamo s tehniko in ljudmi, scenarij imam v glavi in že jutri lahko začnemo novo oddajo," se je razgovoril Stojan Auer. Če pa ne, je še vedno lahko - natakar.