Novo vlado čaka prihodnji ponedeljek še glasovanje o zaupnici v parlamentu. Z njo ne bo težav, saj ima volilna koalicija Dom svoboščin v obeh parlamentarnih zbornicah zadostno večino.

Predsednik italijanske vlade Silvio Berlusconi pa je že dobil tudi prve čestitke. Tako je bil nemški kancler Gerhard Schröder z njo zelo diplomatski, saj mu je čestital bolj prisrčno kot ob prepričljivi zmagi njegove volilne zveze na parlamentarnih volitvah. Poudaril je predvsem prijateljske meddržavne odnose in zapisal, da sta njuni državi prav zaradi njih vedno veliko prispevali k razvoju Evropske unije. Silviu Berlusconiju je uspešno opravljanje odgovornih dolžnosti zaželel tudi slovenski premier Janez Drnovšek. V svoji čestitki je poudaril prijateljske meddržavne odnose in visoko stopnjo medsebojnega sodelovanja. V njej ni pozabil omeniti prispevka slovenske in italijanske manjšine k meddržavnemu sodelovanju.

Predsednik 29. povojne italijanske vlade Silvio Berlusconi je italijanski medijskil mogotec. Rodil se je 28. septembra 1936 v milanski družini gospodinje in bančnega uradnika, študiral pravo na milanski univerzi in prijateljeval s poznejšim predsednikom italijanske vlade Bettino Craxijem. Zaradi svoje podjetniške dejavnosti imajo v Italiji mnogi zoper njega pomisleke, češ da gre za navzkrižje interesov.

Veliko spoštovanje v mednarodnih političnih krogih uživa novi zunanji minister Renato Ruggiero. V vladi sodeluje kot neodvisni, tako rekoč tehnični minister. Doslej se je izkazal za izkušenega pogajalca in izrednega diplomata, zlasti ko je v sedemdesetih letih vodil urad takratnega predsednika Evropske komisije Franca Malfattija. Britanska kraljica Elizabeta II. ga je zaradi njegovih prizadevanj za vstop Velike Britanije v takrat še Evropsko gospodarsko skupnost pred 21 leti povzdignila v baroneta. S svojo osebnostjo bo po mnenju poznavalcev italijanski zunanji politiki zagotavljal veljavnost.

Novi minister za evropske zadeve Rocco Buttiglione prihaja iz krščansko-demokratskega centra. Ob prisegi je poudaril, da se zaveda velike odgovornosti svojega ministrstva. Kot je dejal podpira širitev Evropske unije na vzhod, vendar se zaveda tudi revščine italijanskega juga.

Podpredsednik vlade je postal voditelj postfašističnega Narodnega zavezništva Gianfranco Fini. Velja za najbolj zanesljivega premierovega zaveznika, njegovo sodelovanje v vladi pa je naletelo na hudo nasprotovanje opozicije, očita mu namreč fašistično zgodovino njegove stranke. Narodno zavetništvo bo imelo v novi vladi še ministre za okolje, kmetijsko politiko, komunikacije in Italijane po svetu.

Za mnoge sporni vodja Severne lige Umberto Bossi bo v vladi skrbel za reforme in razpršitev pristojnosti po deželah. Njegova Severna liga bo imela kar tri ministre. Opozicija z njim in njegovimi ministri ni zadovoljna, saj se je Severna liga pred leti zavzemala za izločitev severnega dela države. Marsikdaj so ji očitali tudi ksenofobičnost. Novo vlado sicer čaka kar precej dela doma in v mednarodni politiki.