V tem času se nadaljujejo diplomatska prizadevanja za rešitev bližnjevzhodne krize. Nemški zunanji minister Joschka Fischer se je med bližnjevzhodnim popotovanjem zavzel za večji vpliv stare celine na bližnjevzhodni mirovni proces. O tem se je pogovarjal z egiptovskimi in jordanskimi voditelji. Egiptovski zunanji minister Ahmed Maher je po pogovorih z njim napovedal nova izraelsko-palestinska pogajanja o varnostnih zadevah.

Izraelski zunanji minister Šimon Peres je prepričan, da namerava palestinsko vodstvo izpeljati napovedano premirje, čeprav bo vse skupaj verjetno trajalo kar nekaj tednov. Včeraj se je sestal s posebnim ruskim odposlancem Andrejem Vdovinom, ki je napovedal, da bo njegova država predstavila svoj načrt za uresničitev predlogov Mitchellove komisije, predvsem tistih o zmanjšanju napetosti in obnovitvi mirovnih pogajanj. Ruski zunanji minister Igor Ivanov je Izraelcem in Palestincem predlagal, naj se dosledno ravnajo po določilih o premirju.

Izraelske oblasti palestinskemu voditelju Jaserju Arafatu nočejo izdati dovoljenja za polet z Zahodnega brega v Gazo. Menda od njega zahtevajo, da resno nastopi proti nasilju in ščuvanju.