Ruski dnevnik je Politkovska napisala tik pred smrtjo. Knjiga je prvič izšla pol leta po njenem umoru in redakcija se je morala zaradi tragične smrti neumorne razkrinkovalke nekega političnega pekla zaključiti brez avtoričine pomoči. Ostala je zajetna sestavljanka odlomkov iz njene beležke in ostalih besedil, v katerih piše o slabšanju političnih razmer v Rusiji v obdobju med decembrom 2003 in avgustom 2005. Ko je prebredla Čečenijo, bila zraven ob nepojmljivih grozodejstvih in lastna opažanja primerjala z uradnimi razlagami, se ji je zasvitalo: politika ruskega režima je velika laž. Ime, ki ga je kot glavnega hudodelca v neraziskanih grozotah najpogosteje vzklikala, je bilo Vladimir Putin, v knjigi pa se poleg njega pojavi še vrsta drugih, poimensko navedenih posameznikov, so knjigo pospremili pri Sanjah.

Lampreht je uvodoma dejal, da je v besedah težko zajeti lik Politkovske, ki je bila neizprosna in poštena, toliko težje ob pomisli na domačo novinarsko srenjo. To "črkostrelko" sta določala razum in mestoma popolna naveličanost nad rusko državo, ki se je vsakič znova izkazala za naslednico sovjetskega sistema. Rusi, verjetno tudi Politkovska, so ob razpadu Sovjetske zveze pričakovali spremembe na boljše, toda do teh ni prišlo. Lampreht vzroke išče v tem, da se Rusija nikakor ne uspe osvoboditi spon preteklosti. Stalin je denimo še vedno pojmovan kot heroj, ki je zmagal nad fašizmom.

Politkovska se je v svojih knjigah pogosto spraševala, kdaj bo nastopil čas za spremembo, je še mogoče upati? Lampreht na obzorju ne vidi sprememb, saj se je potrebno zavedati tudi dejstva, da je Rusija tretja največja izvoznica nafte in plina na svetu, ter da Zahod do nje goji izrazito nedosleden odnos. Tega se je zavedala tudi Politkovska, ki bi 30. avgusta dopolnila 50 let, in ki se ni imela za politično analitičarko, temveč zgolj za opisovalko življenja, kot ga doživlja.

V slovenskem prevodu je na voljo tudi njena knjiga Putinova Rusija, ki je izšla pri založbi Učila international, medtem ko je direktor založbe Sanje v zbirki Dokumenta napovedal še izide knjig, kot sta Mir in kazen Florence Hartmann in Pogum za upanje - Misli o obnovi ameriškega sna Baracka Obame.