Sredozemsko medvedjico sta med jutranjo plovbo opazila kapitan s Cresa Dubravko Filipas in njegov prijatelj Aleksandaer Đurendić. Med lovljenjem rib sta opazila nenavadno žival in jo nemudoma fotografirala, ko sta presenečeno ugotovila, da okoli njunega čolna plava sredozemska medvedka.

Strokovnjaki so kljub fotografijam in drugim videnjem skeptični, saj menijo, da obstaja premalo dokazov, da bi lahko sklenili, da se je sredozemska medvedka vrnila v Jadransko morje. Znano je namreč, da so leta 1964 ubili zadnjega predstavnika omenjene vrste, ki je živel v hrvaškem morju. Pred štiri leti pa so jih ljudje ponovno začeli videvati. Profesor Hrvoje Gomerčić z veterinarske fakultete meni, da se sredozemska medvedka ni vrnila v hrvaške vode, pač pa slednje pogosto iz Sredozemskega morja zaidejo v Jadransko morje zaradi radovednosti ali rib.

„Zagotovo pa se nekaj dogaja, saj do leta 2003 ni bilo prijav, da je kdorkoli videl sredozemsko medvedko,“ je še dodal Gomerčić. Biologinja Jasna Antolović je prepričana, da v Jadranskem morju živi vsaj dvajset sredozemskih medvedk.

Sredozemske medvedke so izvrstne plavalke in pod vodo lahko zdržijo kar dolgo časa. Za razliko od kitov del svojega življenja preživijo tudi na kopnem, kjer se zadržujejo v jamah, ki jih je izdolbla voda. Pred štiridesetimi leti je najbolj množična populacija prebivala v bližini južnodalmatinskih otokov.

Sredozemski tjulenj kot odrasla žival lahko tehta do 350 kilogramov in v dolžino meri 3,5 metra. Medvedke lahko dosežejo starost 40 let. Biologi ocenjujejo, da jih v Sredozemskem morju živi še okoli 500.