V Dnevniku smo julija objavili kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, ki jo je decembra 2005 spisala uprava kriminalistične policije. Kriminalisti so se ukvarjali z iskanjem tistega, ki je novinarju TVS Jožetu Možini predal zaupne podatke iz dokumenta urada za preprečevanje pranja denarja - podatki so se nanašali na poslovanje lastnika podjetja Socius Leonarda F. Peklarja. Kriminaliste je preiskava pripeljala do finančnega ministra Andreja Bajuka, pri katerem so našli zaupni dokument, ki je bil razpet in ponovno spet, Bajuk pa je rekel, da mu je padel na tla in se razpel. Kriminalisti so ugotovili, da je Možina dobil celoten dokument, ki ga je urad za preprečevanje pranja denarja posredoval ministru Bajuku. Med zaslišanjem je Bajuk povedal, da je dokument odnesel tudi domov, da ga je na ministrstvu hranil v pisalni mizi, ki je ne zaklepa, kot ne zaklepa niti pisarne. Dokumenta ni dal nobenemu drugemu na ministrstvu, je pa o vsebini dokumenta delno seznanil predsednika vlade Janeza Janšo. Kriminalisti so na koncu kljub vsemu odkritemu na tožilstvo podali le ovadbo zoper neznanega storilca. Z nikomer s finančnega ministrstva niso poskušali opraviti izločitvenega poligrafskega testa, niti kaj drugega. Tako je ostalo tudi po skoraj treh letih. Zadevo ima v delu tožilec Jože Kozina.

Barbara Brezigar je imela včeraj tiskovno konferenco, na kateri je izpostavila tudi zadevo Bajuk. Zagotovila je, da tožilci ravnajo po zakonu, da se je na zadevi "resno delalo in da ne drži, da je zadeva ležala v predalu", so pa tožilci na koncu ocenili, da ni dovolj dokazov za pregon konkretne osebe. Na podrobnejša vprašanja, kaj je tožilstvo sploh naredilo po prejemu ovadbe, da bi storilca našlo, nas je Brezigarjeva napotila na pristojnega tožilca. Ker pa je bila na tiskovni konferenci prisotna tudi Blanka Žgajnar, dosedanja vodja ljubljanskega tožilstva (v ponedeljek prevzema vodenje posebne skupine tožilcev), je ona pojasnila, da je tožilec po prejemu ovadbe policiji poslal dopis, v katerem jo je pozval, naj ga nemudoma obvesti, če se bodo pojavili novi podatki. Na naše vprašanje, zakaj je tožilec policijo zgolj pozival, namesto da bi jo aktivno usmerjal, kar je njegova naloga po prejemu ovadbe, je Žgajnarjeva odgovorila, da je policija sama dovolj usposobljena.

Na dodatno vprašanje, zakaj tožilstvo ni ukrepalo zoper ministra Bajuka tudi zaradi nevestnega dela v službi glede na to, da je zaupni dokument hranil v odklenjenem predalu in odklenjeni pisarni namesto v varovani blagajni, kar je povsem v nasprotju s predpisi o ravnanju z zaupnimi podatki, je Brezigarjeva odgovorila, da takšne ovadbe doslej niso prejeli. Na pomislek, da bi to lahko ustvarilo videz, da tožilci vseh osumljencev ne obravnavajo enako in po zakonu, je odvrnila, da je ta očitek neutemeljen.