Prvi del ometa s stropa je odpadel 7. avgusta okoli 18. ure, štiri ure kasneje pa je na tla zgrmel še drugi del. Poškodovanih ni bilo, je pa odpadli omet močno poškodoval večje število sedežev.

Uprava parlamenta je incident potrdila šele pet dni po nezgodi. Ob tem je zagotovila, da "bo narejeno vse, da bi zagotovili varnost poslancev" na naslednjem plenarnem zasedanju, ki se prične 1. septembra. "Gre za obžalovanja vreden nepričakovan incident," je pojasnil tiskovni predstavnik parlamenta Jean-Yves Loog.

Takojšnjo popravilo je zagotovil tudi župan Strasbourga Roland Ries, ki je zaradi dogodka celo prekinil počitnice. Takoj je stopil v stik s francoskim ministrom za evropske zadeve Jean-Pierrom Jouyetom, "da bi uskladila ukrepe mesta in države pri tem vprašanju". "Aktivirali smo vse službe, da bi septembrsko plenarno zasedanje lahko potekalo po načrtu," je dodal.

Razlog za odpad ometa še ni znan, saj ta dan ni bilo nobenih vremenskih ujm. Dvorana v poslopju, imenovanem po evropski poslanki iz Francije Louise Weiss (1893-1983), je dokaj nova, saj je bila slovesno odprta leta 1999.

Od konca julija do konca avgusta so klopi Evropskega parlamenta prazne, saj gredo poslanci na zaslužen dopust. Med poletjem v stavbi potekajo le turistični ogledi.