Žerjav se je na očitke predsednika upravnega odbora SCT Ivana Zidarja, da naj bi šlo pri vsem, kar se mu v zadnjem letu dogaja, za osebno maščevanje, sicer odzval na ponedeljkovi novinarski konferenci.

Na začetku približno 70-kilometrske poti je Janša tudi dejal, s kolesom laže obiščemo tiste, ki jih bodisi z avtobusom, s kombijem ali v okviru rutinskih obiskov v Sloveniji ni mogoče. Predvsem pa je to po njegovih besedah združevanje prijetnega s koristnim. Med udeleženci izleta sta bila med drugim glavni tajnik SDS Dušan Strnad in župan Ivančne Gorice Jernej Lampret, pridružil pa se jim je tudi generalni sekretar vlade Božo Predalič.

Kot je ob robu izleta še povedal premier, kolesarjenje izven predvolilnega časa običajno ni tako zanimivo. V tem času pa je po njegovo to tudi del politike. Kot je poudaril, to tudi ni edina njihova kolesarska ekipa, saj je nedavno obiskal tudi ekipo iz Ljutomera "Sicer je pa poudarek SDS v tem predvolilnem času na programu za obdobje 2008 do 2012 in naprej in na tem, kako izkoristiti razvojne priložnosti, ki se Sloveniji ponujajo v tem času," je pojasnil.

Pot so člani in simpatizerji stranke pričeli v Muljavi pri Ivančni Gorici, nato so pot nadaljevali proti Čušperku, v naslednjih urah pa jih bo pot vodila še skozi Turjak in Grosuplje proti končni točki na Višnji Gori.