Med mladimi je ekstazi ena izmed najbolj priljubljenih drog, še posebej na različnih partyjih, bila pa je tudi "uradna" droga raverjev. Gre za psihoaktivno snov iz skupine fenetilaminov (3,4-metilendioksimetamfetamin – MDMA). Po kemijski strukturi je podoben amfetaminom in meskalinu ter deluje kot poživilo z blagim halucinogenim učinkom.

Ni pa popularen le na zabavah, temveč tudi pri seksu, saj nekateri opevajo pozitivne učinke, ki jih lahko ima ekstazi na seks. Ker se predvsem na droge s halucinacijskim učinkom posamezniki zelo različno odzivajo, se tudi tu krešejo mnenja, ali ekstazi dejansko pomaga pri seksualnih užitkih ali ne.

Pri pozitivnih učinkih so raziskave oziroma anketirani ljudje potrdili, da zmanjšuje usmerjenost na sam spolni odnos, kar pomaga pri sproščenosti in samozavesti. Ob tem povečuje vzburjenost in pomaga, da spolni odnos traja dalj časa. Ob tem poskrbi, da oseba postane bolj čustvena. Pri ženskah naj bi poskrbel tudi za bolj intenziven orgazem. Vsaka medalja pa ima seveda dve plati, ki sta si pri drogah še posebej nasprotujoči.

Negativni učinki ekstazija se pri moški kažejo predvsem v tem, da težko pride do erekcije ali pa jo je sploh nemogoče doseči. Tako moški kot ženske imajo lahko tudi težave z doživljanjem orgazma. Največji problem pa predstavlja dejstvo, da se ljudje ob uživanju ekstazija na hitro "zaljubijo", saj daje ta droga lažen občutek bližine. Tako imajo mnogi brez pomislekov nezaščitene spolne odnose, kar lahko privede do spolnih bolezni ali nosečnosti. Povrhu vsega ima lahko jemanje ekstazija na spolno življenje tudi dolgotrajne posledice.

Seveda ne le na spolno življenje. Po uporabi ekstazija se ljudje močno potijo, dobijo suha usta, zviša se jim tudi krvni tlak. Sledi izsušitev, ki lahko privede do vročinske kapi in smrti. Po večkratni uporabi nastopijo tesnoba, strah in nespečnost, ekstazi pa povzroča tudi hude okvare jeter in ledvic. Najbrž ni treba dvakrat poudariti, da noben učinek "iksa" ni vreden tega.

Več na www.sexation.info