"Upoštevajoč dejstvo, da Iran ni podal jasnega in pozitivnega odgovora, ter nespoštovanje rokov za odgovor, je šesterica držav začela pogovore o naslednjih korakih Varnostnega sveta ZN in o možni obliki nove resolucije, ki predvideva sankcije," je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega State Departmenta Gonzalo Gallegos.

Po koncu telefonske konference so politični direktorji zunanjih ministrstev ZDA, Velike Britanije, Francije, Rusije, Kitajske in Nemčije izrazili "veliko razočaranje zaradi dejstva, da Iran ponovno ni podal jasnega odgovora na njihovo velikodušno ponudbo," je za francosko tiskovno agencijo AFP še povedal Gallegos.

Torkov odgovor iranskih oblasti na ponudbo, ki jo je šesterice predstavila Iranu v zameno za opustitev spornega bogatenja urana, "se zdi kot taktika, katere namen je pridobiti čas", je poudarila šesterica držav. Ob tem je izpostavila, da vrata za Iran, ki še vedno lahko sprejme ponudbo, ostajajo odprta.

Medtem je ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin menil, da kljub nejasnemu odgovoru Irana glede ponudbe šesterice obstaja "možnost" za uspeh pogovorov s Teheranom. "Vsekakor ne verjamemo, da je neuspeh pogovorov neizogiben," je za novinarje še povedal Čurkin.

Že pred začetkom današnjih pogovorov so ZDA pozvale h "kazenskim ukrepom" proti Iranu zaradi njegovega odgovora na ponudbo. Kot so poročali ameriški mediji, se ZDA in njihove zaveznice zavzemajo za nove sankcije ZN proti Iranu. Kot nezadosten je dogovor Irana po poročanju ameriške tiskovne agencije AP označila tudi Francija. Francija obžaluje, da "se je Iran še enkrat odločil, da ne poda jasnega odgovora", je sporočil tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Romain Nadal.

Skupina držav, ki sodelujejo v pogovorih, je Iranu ponudila dve možnosti - bodisi da sprejme sodelovanje in opusti svojo sporno aktivnost bogatenja urana, bodisi da se sooči s sankcijami mednarodne skupnosti. V skladu z najnovejšo ponudbo bi Iran sicer v zameno za odpoved bogatenju urana dobil gospodarske in trgovinske spodbude ter pomoč pri razvoju sodobnejše tehnologije in nabavi obogatenega urana v miroljubne namene.